Tom Egbers

VK: Tom Egbers vertoonde grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport, onduidelijkheid over zijn positie

Presentator Tom Egbers heeft op de redactie van NOS Sport grensoverschrijdend en intimiderend gedrag vertoond, schrijft de Volkskrant. De krant is op de hoogte van “meerdere situaties” tegenover vrouwen op de redactie, zo wordt geschreven op basis van bronnen in een uitgebreid artikel over de cultuur bij NOS Sport.

Egbers zou in 2005 korte tijd een affaire hebben gehad met een 22-jarige stagiaire van NOS Sport. De presentator viel haar net zo lang lastig tot ze viel voor zijn avances. Nadat de affaire werd beëindigd, escaleerde de situatie volgens de krant en begon Egbers de vrouw te pesten. In het bijzijn van meerdere collega’s noemde hij haar “de as van het kwaad”, “het vergif” en “serpent”. Ook maakte hij wanneer zij langsliep het handgebaar waarmee hij deed alsof hij iemands keel doorsnijdt. De medewerker doet eind 2009 melding van de situatie bij de hoofdredactie. De beschreven gebeurtenissen worden volgens de krant door meerdere bronnen onderschreven.

Spijt

De presentator betuigt in de Volkskrant spijt over zijn gedrag. Ook betreurt hij de relatie die hij met de vrouw had. “Ik kijk op deze hele periode terug als een uitzonderlijk verdrietige, waarin ik fouten heb gemaakt. Daarvan heb ik spijt. Ik kan het helaas niet terugdraaien.”

Oud-presentatrice Marghadi gepest

De vrouw vertelde de hoofdredactie ook dat zij in 2008 is benaderd door Janke Dekker, de vrouw van Egbers. Onder druk zou ze de affaire, die toen al was afgelopen, hebben toegegeven aan haar. Dekker is voorzitter van MORES, het meldpunt voor ongewenst gedrag in de culturele en creatieve sector. Dit is volgens de Volkskrant ook de reden dat meerdere mensen bij NOS Sport geen misstanden hebben gemeld via dit meldpunt. Ze vertrouwen er volgens de krant niet op dat de klachten onafhankelijk worden bekeken. Eerder werd al bekendgemaakt dat de taken van Dekker tot april worden waargenomen door iemand anders, omdat ze het druk zou hebben met andere werkzaamheden. MORES was vrijdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar.

In het artikel doet ook oud-presentatrice Aïcha Marghadi haar verhaal. Ze werd tijdens haar periode bij NOS op grote schaal gepest op de redactievloer. Ze werd onder meer uitgefoeterd vanwege haar achtergrond en belachelijk gemaakt vanwege haar veronderstelde beperkte kennis. Vrijwel niemand deed iets om haar te beschermen.

‘Hoer’

Ze beschrijft ook een incident in de krant met Jack van Gelder, die een telefoonnummer van een bekende voetballer aan haar zou hebben gegeven en daarbij hebben gezegd: “Jullie Marokkanen doen het toch alleen met elkaar?” Eerder gaf Van Gelder zelf bij SBS6-talkshow HLF8 toe dat hij een vrouwelijke collega “hoer” had genoemd, of een andere bewoording. Volgens de krant heeft hij meerdere keren de vrouw aangeduid als ‘hoer’ en noemt hij haar in een mail ook ‘die kut’.

32 betrokkenen gesproken

De Volkskrant sprak de afgelopen maanden met 32 medewerkers, oud-medewerkers en andere betrokkenen van NOS Sport. Daaruit blijkt volgens de krant dat er al lange tijd een cultuur heerst waarin vrouwen zich onveilig voelen en waarbij meldingen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag niet serieus worden behandeld. Onder medewerkers heerst angst, sommigen voelen zich geïntimideerd door leidinggevenden en de hoofdredactie.

De meeste medewerkers wilden alleen anoniem met de krant praten. Anderen wilden nog niet hun verhaal kwijt omdat ze liever wilden wachten op de externe inventarisatie die de NOS zelf liet uitvoeren.

Verklaring NOS

Het is nog onduidelijk of Tom Egbers dit weekeinde gewoon zal presenteren voor NOS. De omroep weet nog niet of er maatregelen volgen na het verschijnen van het Volkskrant-artikel. De NOS laat desgevraagd weten dat de omroep in gesprek gaat met alle medewerkers die in het artikel in de Volkskrant worden genoemd. In een verklaring liet de omroep weten zich te schamen voor de ervaringen die staan beschreven in de krant.