Onthulling Borstbeeld Van Tineke Schouten

Tineke Schouten vertelt over laatste momenten met haar Hans: ‘Binnen drie minuten was hij dood’

Cabaretière Tineke Schouten moest begin september na 35 gelukkige jaren samen afscheid nemen van haar man Hans Brunyanszki (79). Aan De Telegraaf vertelt ze over het afscheid van haar grote liefde.

Hans ging de laatste jaren gebukt onder meerdere gezondheidsproblemen. Een halfjaar geleden kreeg het stel van artsen te horen dat hij naar een hospice moest, maar dat ging mooi niet door, legt Tineke (69) uit. “Dat zagen we helemaal niet zitten. Hij heeft nog, in huiselijke kring, een heerlijke zomer meegemaakt. Hans was ook thuis opgebaard, hij lag er prachtig bij met zijn gebruinde hoofd.”

De avond voor hij stierf, hebben hij en Tineke nog gezellig gebabbeld en de dag doorgenomen. “De volgende ochtend maakte ik hem wakker. Hij veerde even op en het zag ernaar uit dat hij ging doen wat hij altijd deed: douchen en koffiezetten. Maar binnen drie minuten was hij dood.” De cabaretière heeft er vrede mee, zegt ze. “Het is goed zo.”

Show in zijn geest

Tineke heeft zich op haar werk gestort en heeft al over zes weken de try-out van haar nieuwe theatershow De Schouten schoenen aan. Hans had het zo gewild, weet de cabaretière. “Met de hele dag treuren haal ik ’m toch niet terug. En een nieuwe show maken doe ik ook in zíjn geest. Want hij was toch 35 jaar lang de belangrijke man op de achtergrond. Hij stimuleerde en steunde mij.”