Royce de Vries Persviewing Een Moord Kost Meer Levens

‘Spoedig’ uitspraak in kort geding AD en Royce de Vries

De rechtbank doet “spoedig” uitspraak in het door Royce de Vries aangespannen kort geding tegen het AD, laat een woordvoerder van de rechtbank weten. Wanneer precies is niet duidelijk en ook is niet duidelijk of de uitspraak openbaar of geheim zal zijn. De zitting was donderdag achter gesloten deuren, er mocht ook niet gezegd worden waarom de deuren gesloten bleven.

Na afloop van de zitting mochten beide partijen niets zeggen, zelfs niet hoe het geschil nu verder gaat. Het komt niet vaak voor dat een rechter journalisten oplegt te moeten zwijgen.

Lees ook: Royce de Vries spant kort geding aan tegen het AD

Met het kort geding wil De Vries voorkomen dat de krant een nieuw artikel publiceert naar aanleiding van geluidsopnamen die gemaakt zouden zijn door zijn vader, wijlen Peter R. de Vries. Een nieuwe publicatie zou de veiligheid van Royce in gevaar brengen, schreef het AD eerder al. De rechter bepaalde eerder deze week dat er een zogeheten mededelingsverbod geldt. Dat wil zeggen dat er niets kan worden gezegd over de vraag waarom de zaak buiten de openbaarheid wordt behandeld.

Khalid Kasem

Het AD publiceerde vorige week een artikel naar aanleiding van opnamen die het via bronnen zou hebben gekregen. Op de opnamen zou te horen zijn dat de toenmalige collega, oud-advocaat en BNNVARA-presentator Khalid Kasem, erkent een ambtenaar te hebben omgekocht. Vader en zoon De Vries hadden op dat moment samen met Kasem een kantoor in advocatuur en juridisch advies. Het AD meldt inmiddels verder onderzoek te hebben gedaan naar de opnames en zowel De Vries als Kasem om die reden te hebben benaderd met vragen.

Lees ook: Khalid Kasem legt werk neer na beschuldiging over omkoping

AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma liet na afloop van de zitting weten dat ze niets mocht zeggen of toelichten. Eerder reageerde ze op de website van de krant: “Onze journalisten werken met open vizier en leggen daarom in het kader van het journalistieke onderzoek naar deze opnamen vragen voor aan betrokkenen. Zij kunnen al dan niet op die vragen ingaan en een reactie geven aan onze journalisten. Dat De Vries nu, nog voor de inhoud van het artikel te kennen, een kort geding aanspant om publicatie te voorkomen vind ik ver gaan. Enkel door het kort geding te starten, wordt al fors ingegrepen in de persvrijheid.”

Tip van de redactie

Ik beloof je dat ik honderd word onthult het geheime logboek van Peter R. de Vries, geschreven in zijn laatste anderhalf jaar. Dit indringende boek, samengesteld door zijn zoon Royce, geeft een intieme kijk in de gedachten van deze iconische misdaadjournalist en familieman. Van zijn betrokkenheid bij het Marengo-proces tot diepe familiebanden en onthullende confrontaties, dit werk biedt een unieke blik op zowel zijn professionele als persoonlijke leven. Voor meer informatie, klik op onderstaande button.

Peter R. de Vries, Royce de Vries