Tineke Beishuizen Anp 20966797

Schrijfster Tineke Beishuizen (84) overleden

Schrijfster Tineke Beishuizen is overleden. Beishuizen was onder meer bekend als columniste voor het weekblad Libelle. Daarnaast scheef ze thrillers, scenario’s en liedteksten, onder anderen voor Rob de Nijs en Marco Bakker. De 84-jarige schrijfster overleed zaterdag in haar woonplaats Doesburg.

Het overlijden van Beishuizen is zaterdag door haar partner Jan Ravesteijn aan het ANP bevestigd, na berichtgeving van Omroep Gelderland. Ravesteijn laat weten dat Beishuizen in maart van dit jaar steeds meer last kreeg van pijn in haar rug, waarna in mei een tumor achter de longen werd geconstateerd. Ze koos ervoor om haar ziekbed thuis door te brengen.

‘Intens dankbaar’

Beishuizen is zo’n vijftig jaar actief geweest als schrijfster. Ze werd het bekendst met de columns voor Libelle, waar ze sinds 1973 aan verbonden was. Sinds 1997 schreef ze onder het pseudoniem Anne-Wil een succesvolle dagboekcolumn voor het blad. Libelle-hoofdredacteur Hilmar Mulder is “intens dankbaar” voor alles wat Tineke de afgelopen decennia voor het weekblad heeft betekend. Ze noemt de schrijfster “een van Libelle’s grootste iconen”.

“Tot ons grote verdriet is een van Libelle’s grootste iconen overleden”, laat Mulder weten aan het ANP. “Columnist, auteur van een enorme hoeveelheid boeken en songteksten. Geestelijk moeder van de rubrieken Vrouwen, Tineke en natuurlijk Anne-Wil. Hoeveel mensen lezen dit oerfeuilleton in Libelle niet als eerste, voordat ze ook maar een blik op de andere artikelen werpen? Ik ben intens dankbaar voor alles wat zij voor Libelle heeft betekend.”

Wat doen we met Fred

Ook schreef Beishuizen onder het pseudoniem Mieke van Maerle columns voor het magazine Flair. Thrillers van haar hand zijn onder meer Lot (2011) en Wat doen we met Fred (2006)?

Genoeg deadlines

De laatste jaren schreef Beishuizen niet veel meer. Volgens haar partner Ravesteijn zei ze daar zelf over dat ze “op haar 84ste genoeg deadlines had gehad”. Ravesteijn merkt om zich heen dat mensen “haar geestigheid en enthousiasme” zullen gaan missen. “Ze was een enorm eigenwijs, eigenzinnig en warm mens”, besluit hij.

De uitvaart van Beishuizen, die twee zoons nalaat, is donderdag in Doesburg.