Roy Donders

Roy Donders laat ‘andere kant van roem’ zien in nieuw boek

Het boek Gewoon Royke, over het leven van Roy Donders, ligt vanaf dinsdag in de schappen. De 33-jarige Donders, die in 2013 bij het grote publiek bekend werd als de Stylist van het Zuiden, wil in zijn boek “de andere kant van de roem laten zien”, vertelt hij tegen het ANP. “In dit boek deel ik een kant van mij die ik al mijn hele leven voor mezelf houd.”

Zo bespreekt Donders in Gewoon Royke de tegenslagen die hij heeft gekend, op zowel financieel als persoonlijk vlak. “Ik ben heel benieuwd wat mensen van het boek vinden”, zegt Donders. Wat de tv-persoonlijkheid hoopt, is dat mensen na het lezen van zijn boek de boodschap meekrijgen dat het belangrijk is om aan alles “een positieve slinger” te geven. “Dat doe ik zelf ook altijd. Ik ben ook blij en trots dat ik die eigenschap van mezelf heb. Ik hoop dat anderen het opvalt.”

De ondertitel van Donders’ boek is Stylist van het Zuiden, maar “de Roy van toen is niet meer de Roy van nu”. “Toen ik bekend werd, was ik nog zo jong. Wat weet je dan over jezelf? Ik pakte alles aan en hield van uitdagingen. Nu ik wat ouder ben en heel vaak m’n neus heb gestoten, denk je toch wel tien keer over dingen na. Ik ben wat serieuzer geworden.”

Achterhaald en ouderwets

Ook hoopt Donders dat mensen door zijn boek gaan stoppen met “hokjesdenken”. “Vooral qua geaardheid”, deelt de realityster. Daarmee doelt Donders op dat hij vaak vragen krijgt over zijn seksualiteit, aangezien hij vroeger een relatie had met een man en nu al jaren met Michelle is. De twee hebben samen ook een dochtertje, Romi. “Het is niet zo dat ik het daar niet over wil hebben, maar ik vind het achterhaald en ouderwets. Mensen vinden het blijkbaar belangrijk om te weten ‘wat’ iemand nou is. Nou, ik ben gewoon Roy en verder niks.”

Donders hoopt daarmee een voorbeeld te geven voor mensen die misschien nog worstelen met hun eigen seksualiteit. “Als we ons daar minder druk om maken, dan is dat voor iedereen makkelijker. En als ik met mijn boek ook maar één lezer over de streep kan trekken om te stoppen met hokjesdenken, dan ben ik al blij.”