Robbert Rodenburg Beeld: Reni van Maren 19122201

Robbert Rodenburg wil docu maken over coming-out: ‘Voelde me het zwarte schaap’

Robbert Rodenburg heeft de wens een documentaire of serie te maken over de tijd dat hij uit de kast kwam. In gesprek met het tijdschrift &C vertelt de influencer en mediamaker, die uit een christelijk gezin komt, over die periode.

“Al op jonge leeftijd kreeg ik het gevoel dat ik er niet helemaal tussen paste. Op mijn dertiende had ik het idee dat ik anders was dan mijn vrienden”, blikt de inmiddels 25-jarige Rodenburg terug. Hij groeide op in het dorp Bergambacht. “Ik voelde dat mijn interesse niet bij vrouwen lag, maar bij mannen. Daar hebben sommige mensen in de kerk natuurlijk een oordeel over. Dat een gedeelte van zo’n gemeenschap je afkeurt, doet pijn.”

Zwarte schaap

Inmiddels woont Rodenburg, onder meer bekend van de onlineseries Open Kaart en Open Casa, in Amsterdam. “De momenten dat ik terug naar mijn dorp moest, vond ik vreselijk. Ik voelde me daar het zwarte schaap”, vertelt hij. Rodenburg verloor vrienden en had altijd het idee dat er in zijn geboortedorp over hem werd geroddeld. “Ik denk er serieus over na om daar iets over te maken, misschien een documentaire of serie. Ik weet nog niet precies in welke vorm, maar ik wil er wel echt iets mee doen.”

Trigger

In de documentaire of serie wil de mediamaker onderzoeken “waar die pijn vandaan komt”, zegt hij. “Het is een afgesloten hoofdstuk, maar ergens is het nog steeds een trigger. Ik vraag me af waarom die uitsluiting me nog elke keer zo boos maakt en waarom ik er nog zoveel mee bezig ben.”

Beeld: Reni van Maren