Richard Groenendijk 07112201 Beeld: Reni van Maren

Richard Groenendijk krijgt bijzonder presentje van kleinzoon Toon Hermans: ‘Echt geraakt’

Cabaretier Richard Groenendijk heeft vrijdag een bijzonder cadeau ontvangen. Op Instagram deelt hij een foto van het paspoort van cabaretier Toon Hermans, dat hij kreeg van Hermans’ kleinzoon Antoine. “Soms heb je van die dagen dat je denkt: veel mooier en specialer wordt het even niet en waar heb ik het aan te danken?” schrijft Groenendijk.

Groenendijk kreeg het cadeau omdat hij een aantal jaar geleden een aflevering van een documentairereeks over het leven en werk van Toon Hermans maakte. Kort na de uitzending sprak hij Antoine. Die vertelde Groenendijk dat hij hem iets cadeau wilde geven.

De cabaretier had er nooit meer aan gedacht. “Totdat we onlangs na jaren weer wat contact kregen en hij dus vanmiddag dat ‘iets’ langs kwam brengen”, schrijft hij. “En kijk nou; een origineel paspoort van Toon Hermans zelf! Een paspoort dat Toon o.a. gebruikt heeft in de periode dat hij in Amerika en Canada zat.” Dat was precies de periode waarover Groenendijk de aflevering presenteerde.

‘Cirkel rond moment’

“Antoine, die ik éigenlijk helemaal niet zo goed ken, heeft géén idee hoe blij ik hiermee ben en hoe me dit oprecht ontroert”, zegt Groenendijk, die “echt geraakt” werd door het cadeau. “Vroeger als kind met natte haartjes op de bank keek ik naar z’n opa en dan nu dit. Over een ‘cirkel rond moment’ gesproken.”

Beeld: Reni van Maren