Renze Klamer

Renze Klamer vond presenteren eerste spelshow beetje spannend

Renze Klamer vond het presenteren van zijn eerste spelshow “wel een beetje spannend”, zei de presentator tegen het ANP. “Maar ik denk altijd: laten we het gewoon maar doen.” Klamer is vanaf vrijdag te zien in de spelshow Het Onbekende, waarin deelnemers een reis maken door Slovenië en voortdurend moeten kiezen tussen een bekende of onbekende optie.

In Het Onbekende nemen twee teams het tegen elkaar op, een team met bekende en een team met onbekende Nederlanders. Deelnemers strijden met elkaar voor een geldbedrag van 25.000 euro door als eerste een koffertje bij Klamer te krijgen, die zich ergens in Slovenië heeft verstopt. Tijdens het spel moeten de teams verschillende uitdagingen aangaan, waarbij kansen wagen soms loont, maar soms ook niet.

Het presenteren van een spelprogramma is voor de 33-jarige talkshowpresentator “in alles compleet anders”, vertelt Klamer. “Het is bijvoorbeeld niet live en vorige zomer opgenomen. Het voelt als een soort film, dat je denkt van: dit is ook al lang geleden. En ik heb natuurlijk een andere rol, als spelleider.” Spelleider zijn voelde ergens “als een soort van acteren”, lacht de presentator. “Ik heb in het echt natuurlijk geen ‘headquarters’ in Slovenië.”

Onbekende

Het aangaan van nieuwe uitdagingen past bij het thema van het spelprogramma, denkt Klamer. “Er zit een gedachte achter het programma, dat het goed is als mensen in hun leven iets vaker kiezen voor het onbekende. Dat is iets wat ik zelf onderschrijf.” Dat probeert de presentator zelf ook te doen, zegt hij. Zo is Klamer van werkgever gewisseld, namelijk van de publieke omroep naar RTL. “Maar ook op andere vlakken heb ik wel eens gekozen voor iets onbekends. Net als in het spel levert het niet alleen voordeel op, maar het is wel spannend. Dus ik hou wel van avontuur ja.”

Die instelling werd ook van deelnemers verwacht, die in eerste instantie niet wisten dat ze deel gingen nemen aan een spelshow. “De oproep was: ‘durf je te kiezen voor het onbekende?’ Daarna werden mensen die zich hadden opgegeven nog net niet ontvoerd”, vervolgt Klamer. “Ze kregen een blinddoek op en wisten niet waar ze heen gingen of waarvoor. Ze hebben wel echt lef gehad om mee te doen.”

Het programma gaat over de keuze maken tussen iets bekends en iets nieuws, vat Klamer samen, net zoals in het dagelijks leven. Maar hoewel het fijn is om nieuwe uitdagingen aan te gaan, zoals deze spelshow, is iets bekends omarmen ook niet verkeerd, denkt Klamer. “Als dit werkt, dan maak ik met alle liefde een nieuw seizoen.”