René Van Der Gijp

René van der Gijp over gedragscursus: ‘Gaat nergens over’

VI-analist René van der Gijp heeft woensdagochtend tien minuten naar de verplichte e-learning respectvol gedrag zitten kijken. Dat vertelde hij woensdagavond in Vandaag Inside. In het programma gaat het de laatste tijd vaak over de onlinecursus die alle medewerkers van omroepen en zenders moeten doen.

“Het is echt té krankzinnig, het gaat helemaal nergens over”, constateerde Van der Gijp. “Die filmpjes moet je een kind van 4 niet laten doen. Ik laat ze lekker door mijn zoon doen. Ik ga niet een half uur naar die onzin zitten kijken.” Meer uitleg over zijn uitspraken kwam er niet. Eerder stelde ook zijn vaste tafelgenoot Johan Derksen dat de e-learning in zijn ogen “onzin” en “gelul” is.

Talpa heeft, net als RTL en de NPO, alle medewerkers te kennen gegeven dat zij de onlinecursus moeten doen. Talpa-baas John de Mol heeft de e-learning inmiddels gedaan. Medewerkers van Talpa hebben tot en met 12 april de tijd gekregen. In VI werd gezegd dat medewerkers die de e-learning niet doen, geschorst kunnen worden. “Dan zit ik dus binnenkort in mijn eentje”, grapte presentator Wilfred Genee woensdagavond.

Het Mediapact werd opgezet nadat de misstanden achter de schermen van The Voice of Holland aan het licht waren gekomen. Onder meer RTL, Talpa Network en de NPO zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband. Alle bedrijven die zich hebben aangesloten bij het platform hebben toegezegd dat al hun medewerkers de e-learning afronden, in de hoop dat het (seksueel) wangedrag in Hilversum afneemt. De commissie van Martin van Rijn constateerde in een lijvig rapport dat het merendeel van de werknemers in de mediasector met wangedrag te maken krijgt.