Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor “een angstcultuur” en dat hij “onvoorspelbaar en onveilig” zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

Volgens Nikki Herr, die van 2017 tot 2022 onder meer Goedemorgen Nederland presenteerde, was “de strijd” met Huisjes niet te winnen. “Sterker: het kon ervoor zorgen dat je op het strafbankje moest. Dan werd je genegeerd of kreeg je te horen dat WNL misschien niet meer de plek voor jou was”, vertelt ze aan de krant. “Mensen die wél tegen Huisjes in gingen, verdwenen soms na een paar maanden alweer. Hun contract werd niet verlengd, of ze gingen zelf weg. Ik heb de grootste mannen klein zien worden door Huisjes’ gedrag.”

Leonie ter Braak, ook voormalig presentatrice van Goedemorgen Nederland, spreekt van een “angstcultuur” bij WNL toen dat nog een aspirant-omroep was. “Ik ben vaak bang geweest mijn baan te verliezen. Dit hardop zeggen voelt als het bevuilen van m’n oude nest. Maar volgens mij verdient dat nest een goede schoonmaak.”

Steun

Ook Eva Jinek herkent zich in de verhalen van de presentatrices en (oud-)medewerkers, zo laat ze weten tegenover de krant. Jinek vertrok elf jaar geleden bij de omroep. “Het is niet voor niets dat ik daar zo kort heb gewerkt. Helaas, ik herken de verhalen. Ik hoop dat er nu iets gaat veranderen voor alle jonge mensen die er werken en die niet in dit soort situaties terecht mogen komen.” Merel Westrik stelt dat Huisjes niet naar haar luisterde en dat er alleen maar “druk en dreiging” bij WNL was. De presentatrice besloot te vertrekken. Roos Moggré, ook voormalig presentatrice van Goedemorgen Nederland, wist tijdens haar zwangerschap niet of ze nog wel terug mocht komen.

Er zijn ook medewerkers van WNL die Huisjes juist steunen, onder wie presentatoren Rick Nieman (WNL op Zondag) en Sven Kockelmann (Op1). Nieman herkent “echt niets” van de verhalen en Kockelman zegt zich “geenszins te herkennen” in de beschuldigingen. “Niet in mijn eigen redactie, niet wat betreft mijn eigen band met Bert”, aldus Kockelmann.

Omroep WNL kwam flink aan bod in het recent gepresenteerde Rapport-Van Rijn, over de werkcultuur en grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroepen. In een enquête gaf 29 procent van de medewerkers het werk onder Huisjes een vijf of lager.