maarten van roozendaal Amsterdam Vscd Cabaretprijzen

Plein in Amsterdam vernoemd naar Maarten van Roozendaal

Een plein in Amsterdam-West wordt vernoemd naar de in 2013 overleden zanger en kleinkunstenaar Maarten van Roozendaal. De naam voor het nu nog naamloze pleintje aan de Tweede Kostverlorenkade is voorgedragen door muziekliefhebber en Amsterdammer Remco Boas. Van Roozendaals weduwe Eva Bauknecht zal het straatnaambord vrijdag onthullen, onder toeziend oog van vrienden en collega’s van de zanger.

“Maarten woonde, musiceerde, schreef en overleed op deze kade op nog geen vijftig meter afstand van dit plein. Maarten kwam er, Maarten dronk hier, Maarten vierde er. Nu wordt het zijn plein”, aldus Boas.

Lonkanker

Van Roozendaal overleed op 1 juli 2013 op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Hij sleepte talloze theaterprijzen binnen en zijn voorstellingen werden alom gewaardeerd. In 2008 won hij Poelifinario, de prijs voor het indrukwekkendste cabaretprogramma van het seizoen, voor zijn voorstelling Het Wilde Westen. In 2011 won hij de Dirk Witte-prijs, een Nederlandse kleinkunstprijs, voor zijn oeuvre.