philip freriks Achter De Schermen Bij De Slimste Mens

Philip Freriks vindt Van der Zandt ‘geknipt’ voor De Slimste Mens

Philip Freriks heeft bij de aankondiging van zijn vertrek bij De Slimste Mens zelf Herman van der Zandt als opvolger getipt. De 79-jarige presentator noemt Van der Zandt tegenover het AD “geknipt” voor het programma. Maandagochtend werd bekend dat Freriks na het winterseizoen van 2024 stopt.

Freriks deelde zijn besluit dit voorjaar met producent SkyHigh TV. “Ik heb toen al gezegd: weet je wie mij een leuke opvolger lijkt? Herman van der Zandt”, vertelt de presentator aan de krant. “Misschien was ik niet de enige die aan Herman heb gedacht. Maar ik heb hem door de jaren heen gevolgd, ken hem van het NOS Journaal en van Met het Mes op Tafel. Dat doet hij hartstikke goed. Een leuke man. Hij is geknipt voor De Slimste Mens.”

‘Wanneer neem je goed afscheid’

De 79-jarige Freriks wordt volgende zomer tachtig. Ook dat is voor hem reden om te stoppen. “Vorig jaar ben ik tijdens de opnames behoorlijk ziek geweest. Dat hakte er in. Gelukkig viel het deze zomer mee, maar je merkt toch dat je ouder wordt”, vertelt hij. “De vraag is altijd delicaat: wanneer neem je goed afscheid? Niet te vroeg natuurlijk, maar vooral ook niet te laat. En natuurlijk heb ik op dit moment nog altijd zin om tot mijn honderdste door te gaan, of tot we er echt bij neerstorten, maar ja, je moet op een gegeven moment ook weten wanneer je tijd voorbij is. Wat ik wil voorkomen is dat anderen gaan zeggen: het wordt nu gênant, het kan eigenlijk niet meer.”

Maarten ’tot honderdste door’

Of ook jurylid Maarten van Rossem gaat stoppen, is bij Freriks niet bekend. De eenmansjury heeft ooit eens gezegd tot zijn honderdste te willen doorgaan. “Als hij zin heeft om door te gaan en hij krijgt die mogelijkheid, dan moet hij dat vooral doen”, besluit Freriks.