Patty Brard 03022304 Beeld: Reni van Maren

Patty Brard slaat aan het bezuinigen: ‘Geen luxe meer voor mij’

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 44

Patty Brard heeft er een succesvol jaar op zitten en komend jaar is haar agenda ook al flink gevuld, onder meer met een eigen tv-serie. Voormalig Luv’-collega José Hoebee denkt dat die serie vol leugens zit. “Laat iedereen nou maar eerst de serie kijken in plaats van meteen te gaan schreeuwen.”

Door Emelie van Kaam

In het voorjaar komt er een dramaserie gebaseerd op jouw leven, bij Videoland. Je tijd bij Luv’ komt onder meer aan bod. Je voormalige collega José Hoebee zei in een interview daarover: ‘Tja, ze moet wat, hè. Patty zal altijd iets nieuws verzinnen om in beeld te blijven. Ze kan niet zonder aandacht. Ik ben benieuwd met wat voor leugens ze nu komt.”

Patty Brard: “Laat iedereen nou maar eerst naar die serie kijken hoe ’ie er precies uit gaat komen, voordat iedereen begint met beschuldigingen schreeuwen. Leugens verspreiden? Een dramaserie is een serie die is gedramatiseerd, het woord zegt het al. Dus het zal zeker niet altijd stroken met de werkelijkheid. Het maakt mij niet uit als zij er zo over denkt, maar bedenk eerst waar je het over hebt. Het is een gedramatiseerde serie op basis van mijn leven, dus dan kan het woord leugen al niet eens worden gebruikt. In Gooische Vrouwen is ook nooit gezegd wie Martin Morero moet voorstellen. Ik vond Marga Scheide netter, die was benieuwd naar de serie. Ik heb haar ook gecondoleerd met het overlijden van haar man Michiel. Ik heb heus wat met Marga meegemaakt, maar in moeilijke tijden moet je die verschillen ook aan de kant weten te zetten!”

Wat doet het met je dat José zegt: “Ze kan niet zonder aandacht”?

“Ik vind het gewoon nog leuk om te werken, hoezo verwar je dat met aandacht?! Dat vind ik een beetje jammer. Bovendien ben ik door Will Koopman benaderd, ik heb het niet zelf bedacht. En al zou dat wel zo zijn: ik werk nog gewoon. Als je op de bank zit, krijg je ook geen aandacht. Ik woon helemaal leuk in Almere en heb een huis op Ibiza. Maar aandacht betaalt de rekeningen niet.”

Je hebt een nieuwe najaarscollectie in samenwerking met Kruidvat uitgebracht, From PB With Love. Ben je fan van dit jaargetijde?

“Waar ik trots op ben, is dat ik een vooruitziende blik heb, dat bewijst deze collectie wel. Ik wilde inspelen op de twist van het jaargetijde én de hoge energieprijzen. Dus alles is teddy geworden, zodat het lekker comfortabel zit en knus aanvoelt. Van kussens tot thermokleding. Ik ben enorm fan van thermo-ondergoed, ik draag het thuis ook altijd. De verwarming kun je dan wat lager houden.”

Moeten jullie in de nieuwe villa in Almere flink stoken?

“Onze woning staat in de duinen, maar als de zon er een uur op staat, is het huis al warm. We hebben bovendien energielabel A, want het is allemaal nieuw. Maar ik vind álle kosten tegenwoordig niet normaal meer. Een volle tank is inmiddels gauw tussen de 80 en 100 euro! Ik wil eigenlijk een elektrische auto, maar aan de andere kant moet het ook maar kunnen. We hebben net een nieuw huis, we hebben ons huis op Ibiza… Ik weet dat wij het goed hebben. Antoine en ik werken er hard voor. Maar voor mensen met minder geld zijn het geen makkelijke tijden.”

Waar bezuinig je op?

“Op de luxe producten. Ik kwam laatst Ruth Jacott tegen, zij had een heel lekker luchtje op. Bleken dat twee parfums door elkaar, dan ben je een paar honderd euro kwijt en dan ben je nog niet eens onder de douche geweest! Ik doe dat niet meer. Ik wilde eigenlijk niet op eten besparen, ik vind dat je koelkast altijd vol moet zijn. Maar dat is vandaag de dag ook een luxe. Dus we halen geen verse jus d’orange en salade meer van de groentejuwelier, want die prijzen zijn ook absurd! Het leven is erg duur geworden.”

Gelukkig eet je kleine porties en drink je geen alcohol meer.

“Ja, maar de rest van de familie niet natuurlijk, haha! Op Ibiza is het volgens mij wel goedkoper dan hier. Tenminste, als je niet uit eten gaat, want dan heb je de maand weer ingehaald. Maar hier ga ik ook bijna niet meer uit eten, want hoe weinig ik ook eet, de rekening blijft torenhoog. Ik ben natuurlijk ook freelancer en hou ervan om op de kleintjes te letten.”

En dan heb jíj nog goed geboerd. Maak je je weleens zorgen om je dochter Priscilla, hoe zij het moet rooien?

“Ja, om al die jonge gezinnen natuurlijk. Maar je hoort Pris nooit zeuren hoor, ze is budgettair heel erg goed afgestudeerd. Beter dan ik, eerlijk gezegd. Ze heeft wel, dat zegt ze zelf ook, mede door mij een stoot in de goede richting gekregen. Ze weet dat ze hard moet werken om een leuk leven te krijgen, en dat doet ze dan ook. Zo werkt ze in dierenpension DOA, met haar vriend voor zijn nieuwe bedrijf en ook nog met mij samen aan onze PRITTY sieradencollecties. Ze gaat binnenkort lekker naar Thailand, dus zij heeft het wel begrepen hoor. Hard werken, hard genieten.”

Naar de kapper ga je nog wel. Je had van de week donker haar, maar dat is nu weer anders, waarom?

“Ik heb het een tintje lichter laten maken, want ik vond dat ik een te harde look had. Ik wilde wat nieuws, maar op een gegeven moment kom je op een leeftijd dat dat nieuws niet meer lukt. Ik kon er echt niet aan wennen.”

Iets anders, heeft Yolanthe je nog gebeld, nadat je de uitnodiging voor het vijftienjarig bestaan van Free A Girl hebt afgeslagen omdat je een claim moest ondertekenen niks te mogen delen van die avond?

“Nee, maar dat hoeft ook niet hoor. Het komt waarschijnlijk niet van haar vandaan, maar ik vind het een heel rare manier van doen. Ik ben gewoon niet gegaan, ik weiger dat. Als jij ergens wordt uitgenodigd, wordt toch ook niet tegen je gezegd wat je wel en niet mag zeggen tegen anderen? Dan denk je ook: wát mag ik dan niet vertellen wat daar gebeurt?”

Tip van de redactie

In Patty – de negen levens van Patty Brard duiken Van Egmond en Scheulderman in het bewogen leven van Brard. Openhartig deelt ze over hoogtes en laagtes, familiebreuken, Freddy Heineken en haar veerkracht na tegenslagen. Onthullend en meeslepend. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Patty – de negen levens van Patty Brard

Michel van Egmond, Antoinnette Scheulderman

Beeld: Reni van Maren

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 44. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier