Img 0240

Oud-deelnemers Temptation Island willen in gesprek met makers

Deelnemers van Temptation Island die zeggen psychische problemen te hebben overgehouden aan het programma, willen in gesprek met de makers. Dat laat slachtofferadvocaat Sébas Diekstra maandagavond desgevraagd aan het ANP weten. Inmiddels hebben zich zeventien oud-deelnemers bij hem gemeld die zeggen dat zij tijdens en na het programma geen goede zorg hebben gehad. Sommigen zeggen er zelfs mentale problemen aan te hebben overgehouden.

“De afgelopen weken hebben wij met de deelnemers gesproken die zich bij ons gemeld hebben”, aldus Diekstra. “Gezien de hoeveelheid deelnemers heeft dit enige tijd in beslag genomen.” De oud-deelnemers en de advocaat stellen dat er geen “intensieve nazorg” is geweest, zoals RTL en producent SimpelZodiak wel stellen.

“Ondanks de eerdere uitingen van RTL zijn er een aantal deelnemers die openstaan voor een gesprek met de zender”, aldus Diekstra. “De randvoorwaarden voor deze gesprekken dienen echter eerst zorgvuldig te worden afgestemd.” De advocaat gaat hierover deze week contact opnemen met de twee partijen.

Pauzeknop

RTL laat maandagavond weten “zo snel mogelijk in gesprek te willen met de oud-deelnemers om te horen wat er gebeurd is. Ook blijven we in gesprek met producent SimpelZodiak. Pas na deze gesprekken kunnen we samen met de producent bepalen of, dan wel hoe, we met Temptation Island doorgaan.” RTL besloot eerder dat er, vanwege de klachten van de oud-deelnemers, voorlopig geen nieuw seizoen van het realityprogramma komt. Producent SimpelZodiak stelt “de pauzeknop te hebben ingedrukt”.

Ook SimpelZodiak staat open voor een gesprek, meldt een woordvoerder maandagavond. “Dat de impact van deelname in sommige gevallen groter is geweest dan zij aanvankelijk hadden gedacht, nemen we serieus”, aldus de producent. “Wij willen dit graag op korte termijn bespreekbaar maken, zodat eventuele zorgen of ontevredenheid geadresseerd kunnen worden voor de toekomst.”

De zaak kwam naar buiten nadat twee oud-deelnemers hun verhaal deden in het AD. De krant publiceerde maandagavond op haar website nog meer ervaringen van vijf oud-deelnemers van Temptation Island.