Orgel Joke Unknown Copy

Orgel Joke dient klacht in na verkeerde diagnose: ‘Grond zakte onder mijn voeten vandaan’

Het had niet veel gescheeld of Orgel Joke (74) was opnieuw in de medische molen terechtgekomen. Haar arts vertelde haar dat een bloedtest had uitgewezen dat haar bloedwaardes opnieuw niet goed waren en dat ze direct een heftige immuuntherapie moest ondergaan, maar dat bleek een ‘foutje’. Joke diende een klacht in, vertelt ze aan Weekend.

Eind vorig jaar werd Joke in het ziekenhuis opgenomen wegens inwendige bloedingen en uiteindelijk werd er de zeldzame stollingsstoornis hemofilie geconstateerd. Al met al heeft de muzikante daar een maand gelegen, ook tijdens kerst, en daarna duurde het herstel lang. In september leek het echter weer mis te zijn: een bloedtest wees uit dat haar bloedwaardes opnieuw niet goed waren. Vijf heftige immuuntherapieën stonden op het programma, maar uit een tweede bloedtest in het ziekenhuis bleek dat haar waardes prima waren. “Dus als ik niet opnieuw was getest, had ik vijf immuuntherapieën voor niks gehad.”

‘Controleer waardes nóg een keer’

Joke’s hematoloog ging diep door het stof, maar hij maakte de fout niet, dat was het laboratorium, vertelt ze. Dus diende ze tegen het lab een klacht in. “Controleer de waarden voortaan nog een keer voordat de uitslag wordt doorgestuurd naar de hematoloog, zodat men zéker weet dat het goed is. En niet pas als de behandeling al heeft plaatsgevonden.”

‘Gaan we weer’

De orgeldiva is opgelucht dat haar een nieuw, slopend traject bespaard is gebleven, maar door de fout was ze wel drie weken onnodig uit de running. “En de angst die erbij komt kijken… De grond zakte onder m’n voeten vandaan, ik dacht: daar gaan we weer! Gelukkig ben ik wel sterk van geest, wat als ik dat niet was geweest? Ik heb bij die klacht ook aangegeven dat je zo enorm schrikt dat je weer die achtbaan in moet.” Opnieuw sleepte de muziek haar door die moeilijke periode, zegt Joke dapper. “Ik ben mijn muziek blijven maken thuis, dat helpt mij altijd overal doorheen.”

Beeld: Joke Meijer

Lees het gehele interview en nog véél meer in Weekend nummer 46, nú in de winkel. Of lees ‘m online. Liever bestellen? Dat kan hier.