Joost Klein Namens Nederland Naar Eurovisie Songfestival

Onderzoek naar ‘incident’ met Joost Klein op Songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat in een verklaring van de omroepenkoepel. Het onderzoek gaat mogelijk over een “fysieke confrontatie” tussen de zanger en een fotograaf, meldde de Zweedse omroep SVT een paar uur later.

“We onderzoeken momenteel een incident rond de Nederlandse inzending. Klein zal voorlopig niet repeteren”, stond in de verklaring van de EBU, die nog altijd geen commentaar heeft gegeven over de reden. De Nederlandse songfestivaldelegatie zwijgt voorlopig ook. AVROTROS bevestigt dat er een onderzoek is ingesteld en wacht de uitkomst af, zegt een woordvoerder. “Tot die tijd willen we er niets over kwijt.”

Lees ook: Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlander zou als vijfde zijn act repeteren, maar hij werd tijdens de eerste zogeheten dress rehearsal, waarin de hele show wordt doorgelopen, zonder uitleg overgeslagen. De verdere startvolgorde is hetzelfde gebleven. Het blijft onduidelijk of de zanger vrijdagavond, als de internationale vakjury’s punten geven, wel weer het podium op mag.

Lees ook: Joost Klein denkt ‘aan veel dingen’ na behalen finale

Props

Klein is wel in de arena. Aan het begin van de show was hij te zien toen alle deelnemende landen werden voorgesteld.

De beslissing om Klein niet te laten optreden, lijkt laat te zijn genomen. In de arena was te zien dat technici op het punt stonden de props die de artiest op het podium gebruikt, klaar te zetten.