Marco Borsato 2.docx

OM vervolgt Marco Borsato voor ontucht met minderjarige

Marco Borsato wordt vervolgd voor ontucht, waarvan een toen 22-jarige vrouw in december 2021 aangifte deed. Het OM Midden-Nederland heeft dat woensdag bekendgemaakt. De vrouw beweert dat zij op minderjarige leeftijd is betast door de nu 56-jarige hitzanger en deed aangifte wegens “onzedelijke handelingen”.

Het Openbaar Ministerie heeft het onderzoeksdossier zorgvuldig bestudeerd en besloten om Borsato te dagvaarden en de zaak voor te leggen aan de rechter. De zanger wordt ervan verdacht het slachtoffer onzedelijk te hebben betast. Er is nog geen zittingsdatum vastgesteld. De verdediging van Borsato kan eventueel nog verzoeken om aanvullend onderzoek te laten uitvoeren.

De aangifte tegen Borsato volgde op berichten over grensoverschrijdend gedrag van de zanger, die toen al enkele maanden de ronde deden op onlineroddelkanalen. Kort voor de aangifte liet de zanger via zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops weten het Openbaar Ministerie te hebben verzocht een onderzoek in te stellen naar de oorsprong van deze roddels. Ook ontkende hij de insinuaties. De aangifte van de 22-jarige vrouw noemde hij later “duidelijk een reactie op het door mij aangevraagde onderzoek”. De zanger zei de uitkomst “met vertrouwen” tegemoet te zien. Niet veel later deed hij een tegenaangifte tegen de vrouw en haar moeder wegens een valse aangifte, smaad en laster. In deze zaak is nog geen vervolgbeslissing genomen.

De zaak rond het zedendelict staat los van het onderzoek dat het OM eerder deed naar aanleiding van misstanden rond het programma The Voice of Holland. Na een uitzending van het onlineprogramma BOOS kwamen er begin 2022 bij de politie vijf aangiftes binnen van mogelijk strafbare zedenfeiten en twintig meldingen van mogelijk ongepast en seksueel grensoverschrijdend gedrag gepleegd door medewerkers van het programma. Ook Borsato werd daarin meegenomen. In maart van dit jaar maakte het OM bekend dat het onderzoek naar wangedrag van Borsato rondom The Voice of Holland werd geseponeerd. Rapper Ali B en bandleider Jeroen Rietbergen worden wel vervolgd.