Miljuschka Witzenhausen 25062202

Miljuschka Witzenhausen baalt van beveiliging, maar voelt geen zelfmedelijden

Miljuschka Witzenhausen (38) vindt het vervelend om beveiligd te moeten worden, vertelt de presentatrice en nicht van Willem Holleeder aan De Telegraaf. “Maar zelfmedelijden heb ik nooit gevoeld.”

“Het voornaamste dat je leert in mijn situatie is: incasseren, accepteren en doorgaan.” De krant meldt dat het toegangshek voor haar boerderij hermetisch gesloten is vanwege haar veiligheid. “Ik creëer m’n eigen veilige wereld met de mensen om me heen.”

Ondanks alles voelt ze zich bevrijd, zegt Witzenhausen, omdat ze kan zeggen wat ze wil. “En mijn moeder en ik niet langer worden gezien als vrouwen die bij hem horen.” Ze heeft naar eigen zeggen door waar ze vandaan komt “een sterke drang naar vrijheid en het recht om zelf te beslissen”.

Deugen

De presentatrice was “altijd vastbesloten om íemand te worden”. “Iedereen in Amsterdam wist waar ik vandaan kwam en daar werd niet bepaald positief op gereageerd. Ik wilde nadrukkelijk laten zien: er zijn in onze familie ook mensen die deugen. Dankzij de veerkrachtige vrouwen om me heen is het gelukt.”

Verraders

Witzenhausen spreekt op geheime plekken af met haar moeder, Astrid Holleeder, die etensnamen krijgen zoals ’tompouce’. “We hebben uitgebreid gesproken voordat ze het besluit nam om tegen haar broer te gaan getuigen en het boek Judas te schrijven. Er was niet echt een keuze. Het alternatief was niet veel beter. Natuurlijk is het vaak zwaar, dat constante op eieren lopen bij mensen die jou bewonderen of die van je walgen. Er zijn types die ons zien als verraders van het ergste soort.”

‘Wereld van moeder steeds kleiner’

Veel nare dingen die ze hoort vertelt ze niet aan haar moeder. “Het is zo paradoxaal. Mijn werk is zoveel mogelijk mensen bereiken, dus veel worden gezien, en mijn moeder moet in principe door níemand worden gezien. De wereld van mijn moeder wordt steeds kleiner; alles wat over haar wordt gezegd, komt bij mij binnen. Dat is moeilijk.”