Csm Esf 23 16x9 Mia Dionjpg 3bd3d15388

Mia Nicolai: ‘Media ging te ver in kritiek’

Mia Nicolai vindt dat veel mensen begin dit jaar wel erg vroeg concludeerden dat zij en songfestivalcollega Dion Cooper niet zouden kunnen zingen. De twee mislukte optredens in Madrid en Amsterdam voorafgaand aan het Eurovisie Songfestival waren voor hen genoeg en zorgden er uiteindelijk voor dat het duo wekenlang in de media bespot werd.

“Het was jammer om te zien met hoeveel plezier die conclusie door sommigen werd getrokken”, kijkt Nicolai terug in gesprek met Het Parool. “Het werd een feestje in de media, waarop iedereen naar hartenlust kon trappen. Wat ik heb gelezen ging soms echt veel te ver.”

Nicolai vindt net als AVROTROS dat de voorbereiding anders had moeten verlopen. Zo werd haar nooit gevraagd of ze wel met in-ears kon zingen en er was vooraf nooit iemand van de omroep naar haar komen kijken. “Er zijn mensen van AVROTROS naar een liveshow van Dion gaan kijken, en Duncan (Laurence, red.) en Jordan (Garfield, red.) waren bij een optreden van mij. Dat was blijkbaar voldoende. Ik denk wel dat we baat hadden gehad bij extra training in de maanden ervoor. Het was ergens absurd dat ik voor de eerste keer mijn liedje zong voor een publiek van bijna vijfduizend mensen in Madrid. We hadden op kleine schaal moeten opbouwen.”

Gevaarlijk

Het uiteindelijke optreden dat werd neergezet in Liverpool hoeft Nicolai niet meer te zien. Ze heeft naar eigen zeggen haar lessen geleerd. “Ik hoef er nu niet meer steeds aan herinnerd te worden, ik ga door.”

Ze hoopt dat “als er in de toekomst weer zoiets gebeurt, mensen eerst denken aan het bieden van steun, in plaats van nog verder naar beneden halen”. “Besef: zoiets kan echt gevaarlijk zijn. Gelukkig ben ik sterk, maar ik heb dit jaar helaas ook meegemaakt dat een vriend van me koos om niet meer verder te willen leven. Ik weet dus hoe het ook kan werken in iemands hoofd. Ik hoop dat mensen daar meer rekening mee houden.”