Johan Derksen Vandaag Inside Na Ophef Rondom Derksen Terug Op Televisie

Meldingen uit hele land bij discrimatie.nl over opmerking Derksen

Bij de verschillende regionale afdelingen van discriminatie.nl zijn tot nog toe zo’n acht meldingen binnengekomen over de uitspraken die Johan Derksen heeft gedaan in Vandaag Inside over het Kamerlid Habtamu de Hoop. Bij discriminatie.nl Fryslân ging het tot iets voor 13.00 uur om twee meldingen, en daar bovenop zijn er uit het hele land nog eens een stuk of zes binnengekomen, zegt een woordvoerder van de overkoepelende discriminatie.nl.

“Die komen ook uit Zeeland, Noord-Holland, Gelderland”, zegt de woordvoerder over de meldingen. Of de melders een Friese achtergrond hebben, weet hij niet. “Maar ik zie dat mensen zich storen aan de uitspraak en daar een melding over maken.”

“Mensen willen laten weten dat ze de uitspraken te ver vinden gaan”, zegt Mirka Antolovic, directeur van Tûmba, het kenniscentrum voor discriminatie en diversiteit in Friesland. Discriminatie.nl Fryslân is een onderdeel van Tûmba.

‘Geen Fries’

De Hoop is geboren in Ethiopië. Derksen zei in het programma dat De Hoop volgens hem geen Fries is, zoals hij zelf ook geen Surinamer is. “Dat verwijst wel degelijk naar de huidskleur”, zegt de directeur van Tûmba daarover. Naar het antwoord op de vraag of de uitspraken daadwerkelijk volgens de wet racistisch zijn, is Antolovic naar eigen zeggen ook benieuwd.