Cycling: 10th Amstel Curacao Race 2011

Mart Smeets is nooit grensoverschrijdend geweest: ‘Dat kan niet want zo ben ik niet’

Mart Smeets kan zich niet voorstellen dat hij zich ooit schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer van NOS Sport. “Dat kan niet want zo ben ik niet. Dat zit niet in me”, verklaarde de 76-jarige voormalige presentator dinsdag in de NPO 1-talkshow Khalid & Sophie.

Smeets deed zijn uitspraken nadat tafelgast Raoul Heertje hem op de man af had gevraagd of de presentator misschien grensoverschrijdend is geweest zonder dat hij het doorhad. In het veelbesproken Volkskrant-artikel over de NOS kwam zijn naam wel voor. Hij zou presentatrice Aïcha Marghadi hebben vernederd toen zij zich kwam voorstellen.

“Dat vond ik ook ontzettend vervelend om te lezen en ik kon me er niets van herinneren. Sterker nog: ik kan me helemaal niets van haar herinneren”, zei Smeets toen hij daarmee geconfronteerd werd door tafelgast Jeroen Pauw. “En ik denk dat ik er niet eens geweest ben.”

Kees Jansma

De NOS presenteerde eerder dinsdag een onderzoek naar de werkcultuur binnen de organisatie. Daaruit bleek dat die uit balans is. Smeets vond het opmerkelijk dat hij daarvoor niet is bevraagd. “Er is mij niet één regel gevraagd. Ik heb slechts 42 jaar bij de NOS gewerkt, niets. Geen telefoontje, niets, helemaal niets.”

Smeets had niet per se iets willen zeggen, maar had naar eigen zeggen wel kunnen doorgeven dat hij ooit “verschrikkelijk heeft gelachen” om Kees Jansma, die tijdens het werk boos werd, vloekte en daarna direct zijn excuses aanbood. “Ik vond dat ook wel vre-se-lijk overschrijdend”, aldus Smeets half grappend. Hij schertste ook dat hij verder niets had gemerkt, omdat hij “er misschien tekort heeft gewerkt”.

Onderbazen

De oud-presentator werd gevraagd of hij het dan ‘aanstellerij’ vond, maar dat kon hij niet beoordelen. “Ja, ik heb Kees die geweldige boosheid zien tonen en meteen zijn excuses zien aanbieden. Is dat alles wat er is? Er zal veel meer gebeurd zijn. Heb ik het meegemaakt? Nee. Niet van de bazen, niet van de onderbazen.”