Maarten van Rossem

Maarten van Rossem vindt geruchten over vertrek bij Slimste Mens ‘bejaardendiscriminatie’

Maarten van Rossem is verrast door de geruchten over een mogelijk vertrek van hem en Philip Freriks bij De Slimste Mens. In de nieuwste aflevering van zijn podcast doet de 79-jarige historicus de suggesties dat Herman van der Zandt door KRO-NCRV is aangetrokken om Freriks te vervangen af als “onbeleefd” en “bejaardendiscriminatie”.

“Bij deze speculatie moet ik constateren, en dit is een beetje voor de hand liggend, dat wij allebei nog leven. En dat wij voorlopig niet van plan zijn om op te houden met leven”, zegt Van Rossem. Hij denkt ook dat zijn functie bij De Slimste Mens “nog zeker dertig jaar” vervuld kan worden door hemzelf. “Ik zit gewoon in een stoel en een keer per kwartier zeg ik drie zinnen, dus dat is te doen. Desnoods met een zuurstofflesje.”

Onbeleefd

Ook de 79-jarige Freriks gaat voorlopig niet stoppen, zegt Van Rossem. “Hij is gezond, hij is niet zo dik als ik, wandelt veel. Dus ja, dank u wel voor de suggesties van ‘Kunnen die oude lullen nou niet eens een keer opsodemieteren?’ en ‘Kunnen we niet eens lekker speculeren over wie dat zou kunnen doen?’ Ik vind het eerlijk gezegd nogal onbeleefd.”

Pil van Drion

Van Rossem ontkent dat hij en Freriks maandagavond aan hun laatste seizoen beginnen. “Niet dat ik weet. Het kan natuurlijk zijn dat je ineens – je weet hoe Hilversum in elkaar zit – hoort dat je eigenlijk dood bent en dat de KRO-NCRV je twee exemplaren van de pil van Drion toezendt en zegt: ‘U kunt uw verjaardag nog vieren, maar dan moet het ook maar eens een keertje afgelopen zijn.’ Nee, ik vind het heel gek.”

Plezier

Als hij er nog wat langer over nadenkt, baalt Van Rossem eigenlijk nog meer van de suggesties. “Ik vind het in feite weer een vorm van bejaardendiscriminatie, dat ze er zo vanzelfsprekend van uitgaan: ‘Nee, dat moet toch maar een keertje afgelopen zijn. Dat zijn toch wrakken.’ Nee, al kost het voor Philip wat meer energie dan voor mij, ook voor de lange termijn is het nog een heel aantrekkelijk perspectief.” De twee beginnen volgens de historicus altijd nog met plezier aan de nieuwe reeksen. “Philip denkt er precies zo over als ik. We zijn altijd blij als het weer start: leuk. Maar ook blij als het klaar is: leuk.”