Maarten van Rossem

Maarten van Rossem moest van familie ‘normaal doen’

Maarten van Rossem was als kind anders dan veel van zijn leeftijdsgenootjes. Zo hield de historicus niet van sporten, maar las hij veel boeken. In een interview met Mezza vertelt Van Rossem dat zijn familie hem soms dwong iets “normaals” te doen, zoals hockey.

“Een jaar van mijn leven naar de klote geholpen door dat gedoe met die stok en die keiharde bal. Ik ben altijd heel slecht in sport geweest, was zelfs de enige van de hele school die tijdens de sportdag nooit een diploma haalde”, blikt de 79-jarige Van Rossem terug. “Die sportverdwazing in onze samenleving vind ik sowieso onbegrijpelijk. Een sporter die een wedstrijd wint is een held, maar een jonge wetenschapper die keihard werkt, dat maakt niemand ene reet uit.”

‘Raar ventje’

De moeder van Van Rossem raakte soms geïrriteerd door het vele lezen van haar zoon, zo vertelt hij aan het magazine. “‘Ga toch buiten spelen, zoals gewone kinderen!’, riep ze dan. Ben je een rustig kind met prachtige rapporten, en dan is je moeder vooral bang dat je een ‘raar ventje’ bent. Het is ook nooit goed. Maar ik begrijp het wel. De grootste angst van ouders is dat hun kinderen niet normaal zijn.”