Linda Hakeboom

Linda Hakeboom: ‘Ik houd er rekening mee dat ik niet oud word’

Linda Hakeboom houdt er “uit zelfbescherming” rekening mee dat ze niet oud wordt. Dat vertelt de 38-jarige televisiemaker, die in 2020 te horen kreeg dat ze borstkanker had, in het onlineprogramma Open Kaart van Robbert Rodenburg. Vorig jaar werd Hakeboom kankervrij verklaard.

“Sinds die diagnose denk ik wel echt; ik weet niet hoelang ik op deze planeet mag blijven”, vertelt ze. “Ik houd er echt geen rekening mee dat ik oud word. En dat vinden mensen soms heftig om te horen, maar dat vind ik veel te eng.”

De televisiemaker is bang dat de ziekte weer terugkomt. Dat komt mede door het feit dat ze, na een intensieve reeks van chemotherapie, geopereerd werd. “Ik lag helemaal op mijn rug ervan, ik was helemaal kapot, mijn haren waren eruit, dan voel je hoe heftig dat spul is”, vertelt Hakeboom. De verwijderde tumor bevatte nog enkele levende kankercellen. “Toen dacht ik echt: sorry maar, als die dingen nu nog leven, dan weet ik echt niet meer wat er moet gebeuren. Dat vond ik zo’n moeilijk moment.”

Dat moment heeft volgens Hakeboom “een zaadje van onzekerheid” geplant, waardoor ze er rekening mee houdt dat het in de toekomst mogelijk weer misgaat. Toch was ze tijdens haar ziekte niet bang om dood te gaan. “Ik weet nog dat ik echt dacht van: wat vind ik er eigenlijk van als dat zo is? Ik vind het jammer, want ik zou hier liever nog wel even blijven, maar het is ook oké. En dat was eigenlijk best fijn om te merken. Ik raakte daar helemaal niet van in paniek.”