Openingsavond Nederlands Film Festival

Leo Alkemade: ‘Iedereen weet tegenwoordig wat een tatta is’

Het vervolg op de film De Tatta’s gaat dinsdag in première in Amsterdam. Hoofdrolspeler Leo Alkemade merkt zelf al de gevolgen van de eerste film, die vorig jaar een groot succes werd. “Iedereen weet tegenwoordig wat een tatta is”, verwijst hij naar het woord dat in straattaal wordt gebruikt voor witte Nederlanders. “Dat heeft die film toch een beetje gedaan”, zegt de acteur tegen het ANP.

Alkemade vertelt dat zijn kinderen ook wel eens worden aangesproken over zijn rol in De Tatta’s. Helemaal nieuw is die ervaring niet voor hem. “Bijna twintig jaar geleden zat ik in Shouf Shouf Habibi. En de jeugd van toen herkent me nog steeds als Robbie. Ik weet zeker dat jeugd die nu naar De Tatta’s is geweest over vijftien jaar over mij denkt: hé, die is van De Tatta’s”.

Het eerste deel van De Tatta’s, dat eind 2022 verscheen, werd een hit in de Nederlandse bioscopen. De film werd tot nu toe als enige dit jaar bekroond met een Platina Film en wist uiteindelijk bijna 700.000 kijkers naar de bioscoop te trekken. Die film ging over de Nederlandse familie Van Kampen die na een verkeerde investering al zijn geld kwijtraakt en noodgedwongen naar een armere wijk moet verhuizen. In De Tatta’s 2 gaat het verhaal opnieuw over de familie Van Kampen. Deze keer staat de familie een grote verrassing te wachten als ze horen dat de wijk waar ze wonen met sloop wordt bedreigd.

Derde deel

Al snel na het succes van de eerste film werd duidelijk dat er een vervolg zou komen. Veel van de acteurs uit het eerste deel komen terug in het vervolg dat ook is geregisseerd door Jamel Aattache. “We konden nog net het succes vieren of we stonden alweer op de set om deel twee te maken”, vertelt Alkemade. Hij zou “uiteraard” openstaan voor een derde deel. “Ik hoop wel dat dat niet afhankelijk zou zijn van het succes van het tweede deel”.

De 43-jarige liedjesschrijver en acteur, die in de film de rol van vader Erik speelt, denkt dat De Tatta’s 2 ook leuk is voor mensen die de eerste film niet hebben gezien. “Het is niet zo dat je er helemaal niets van snapt als je deel één niet hebt gezien. Maar het geeft wel iets meer achtergrond over de familie en hoe ze in het leven staan. En er zitten leuke verwijzingen in.”

Alkemade beseft dat het moeilijk gaat worden om met De Tatta’s 2 het succes van het eerste deel te evenaren. “Dat is ook niet het doel. Het is belangrijker dat de mensen die de film zien, met een goed gevoel de zaal uitgaan”, zegt Alkemade. “Maar als iedereen die de eerste film heeft gezien weer gaat en dan ook een broer of zus meeneemt, dan komen we er wel.”