Karel van de Graaf Anp 304146748

Karel van de Graaf was ‘streng, rechtvaardig en loyaal’

Karel van de Graaf was een “journalist en een radio- en tv-maker in hart en nieren”. Dat stelt AVROTROS woensdag in een reactie op het overlijden van de Hilversumse coryfee.

“Door zijn manier van interviewen werd hij gewaardeerd door gesprekspartners en collega’s en was hij populair bij kijker en luisteraar”, aldus de omroep, waar Van de Graaf veertig jaar voor werkte. “Wij wensen zijn familie en vrienden heel veel sterkte.”

Collega en vriend André van der Toorn, die tientallen jaren met Karel samenwerkte, definieert hem als “streng, rechtvaardig en loyaal”. Zij leerden elkaar kennen op de redactie van Televizier, dat Van de Graaf presenteerde.

‘Geweldige leermeester’

“Karel was voor jonge journalisten zoals ik een geweldige leermeester”, zegt Van der Toorn. “Hij had een enorme dossierkennis en wist heel snel te scannen wat het nieuws was, ook als het ging om lastige onderwerpen. Zijn feitenkennis was ongeëvenaard. Hij behandelde alle grote onderwerpen van die tijd: van de ontvoering van Gerrit Jan Heijn tot de Amerikaanse verkiezingen.”

Trouw

Met zijn gedrevenheid was de presentator een groot voorbeeld voor veel jonge collega’s, herinnert Van der Toorn zich: “Hij was heel loyaal en trouw, en je kon altijd bij hem aankloppen: als je hem nodig had, was Karel er altijd.”

Van de Graaf was in de jaren tachtig en negentig een van de bekendste gezichten van de AVRO. Hij maakte spraakmakende televisie met zijn praatprogramma Karel, dat tussen 1984 en 1999 werd uitgezonden. Ook presenteerde hij twee seizoenen van Wie is de Mol?