Jutta Leerdam

Jutta Leerdam kampte jarenlang met eetproblemen: ‘Appel was het lekkerst wat er was’

Jutta Leerdam heeft in het verleden jarenlang last van eetproblemen gehad. De 24-jarige schaatsster maakte zichzelf naar eigen zeggen wijs dat veel voeding ongezond was en werd daardoor aanzienlijk dunner, wat uiteindelijk juist voor slechtere sportprestaties zorgde. “Het was ’too much’, achteraf was het zo slecht voor mijn sport en ook voor mijn gezondheid”, vertelt Leerdam in het YouTube-programma Open Kaart.

“Een appel was op een gegeven moment het lekkerst wat er was”, zei Leerdam. “Ik at alleen maar gezond en ook niet veel meer. Ik werd heel dun, had geen kracht meer en kwam niet meer vooruit. Het heeft me een aantal jaar wel wat vorm gekost. Op een gegeven moment had ik plukken haar in mijn handen.”

Niet normaal

Het gebrekkige eten had ook andere fysieke gevolgen. “Ik werd vier jaar lang niet ongesteld. In de sport zeggen ze dat het normaal is, maar dat is echt niet normaal. Dat weet ik nu. Het heeft echt te maken met voeding en vetpercentage. Ik ben nu veel sterker en vrouwelijker. Ik heb meer spieren en ook iets meer vet.” Volgens Leerdam waren de problemen ongeveer drie jaar lang op hun ergst.

Stemmetje

“Er zit nog altijd wel een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: je bent te dik. Dat is nog wel vervelend, maar dat is veel meer geweest. Nu eet ik om de beste van de wereld te zijn. Eerst viel ik af vanwege een ideaalbeeld. Ik ben blij dat ik daar overheen ben gekomen.”

Menstruatieproblemen

Leerdam kende een goed seizoen, ze won iedere 1000 meter waarop ze startte en werd wereldkampioen. Ook baarde de Zuid-Hollandse in december opzien door zich uit te spreken over menstruatieproblemen. Dat is in de sport nog altijd een taboe.