Joost Klein Namens Nederland Naar Eurovisie Songfestival

Joost Klein verantwoordt zich voor ‘omstreden’ nummer

De Friese zanger Joost Klein, die Nederland volgend jaar vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival, heeft dinsdagavond een verklaring gedeeld over zijn oude nummer Jackass. Op sociale media werd het nummer, dat Joost in maart 2022 uitbracht, dinsdag gedeeld. In het lied komt de tekst ‘Ik hou van Rusland, ik hou van Russische vrouwen’ voor.

“Joost maakt muziek met like-minded mensen”, laat zijn management weten in een verklaring. “Hij houdt van het gebruiken van satire, metaforen, absurdisme en hyperbolen om zichzelf uit te drukken. Simpelweg spelen met taal.”

Het lied Jackass werd al “ruim voor de inval van Rusland in Oekraïne gemaakt, heeft totaal geen betrekking op wat voor verschrikkelijks daar nog steeds gebeurt, en is niet pro-Russisch.”

De 26-jarige Joost Klein, beter bekend als Joost, kreeg bekendheid met zijn nummers Wachtmuziek, Ome Robert, Scandinavian Boy en Friesenjung. De zanger kon op sociale media op veel bijval voor zijn deelname rekenen: radiozender NPO 3FM startte zelfs een petitie om hem mee te laten doen. Tienduizenden mensen ondertekenden die. Het Eurovisie Songfestival is volgend jaar van 7 tot en met 11 mei in Malmö.