College Tour Met Matthijs Van Nieuwkerk

Joop van den Ende: ‘Niet erg dat Matthijs niet altijd aardig was’

Joop van den Ende vindt dat het niet erg is dat Matthijs van Nieuwkerk op de werkvloer van DWDD niet altijd even aardig was. Dat stelt de 81-jarige cultuurmecenas vrijdag in gesprek met het AD. Ook vindt de theaterproducent dat Van Nieuwkerk “zo gauw mogelijk weer het scherm op moet”.

De voormalige NPO-coryfee is sinds de onthullingen over de slechte werksfeer bij DWDD al een jaar niet meer op televisie te zien. Joop van den Ende kent hem onder meer via zijn dochter Iris, die veel met Van Nieuwkerk samenwerkte. Van den Ende heeft “vier, vijf keer” met Van Nieuwkerk gesproken sinds alle onthullingen over de werksfeer bij DWDD naar buiten kwamen. “Wat is er fout gegaan? Wat heeft hij ervan geleerd? Ik zie hem als een inhoudelijk leider die bij De Wereld Draait Door voor een groep mensen stond, een kunstenaar.”

Maar Van den Ende vindt wel dat de werkgever van Van Nieuwkerk verantwoordelijk was voor het “ontsporen van talent”, beklemtoont hij. Boven de kunstenaar “staat een organisatorisch leider, de werkgever. En te allen tijde is de werkgever verantwoordelijk voor het ontsporen van talent. Denk je dat Simone Kleinsma altijd aardig is? En André van Duin dan? Hij is vaak de liefste persoon ter wereld, maar als een flesje dat essentieel is in een bepaalde scène voor de derde keer niet op de juiste plek staat, dan ontploft hij ook.”

Van den Ende “is er zeker van” dat Van Nieuwkerk terugkeert op televisie. “En ik hoop zo snel mogelijk. Maar weet wel: hij komt anders terug, hij heeft ervan geleerd.”