Joop van den Ende Uitreiking Musical Awards Gala

Joop van den Ende diep geraakt door overlijden Tina Turner: ‘We hebben altijd contact gehouden’

Joop van den Ende is “diep geraakt” door het overlijden van Tina Turner. De theater- en televisiemaker heeft na hun samenwerking voor de musical over haar leven en carrière altijd contact met haar gehouden, zo laat hij ook namens zijn vrouw Janine vanuit het buitenland weten in een reactie aan het ANP. De Amerikaanse zangeres overleed woensdag op 83-jarige leeftijd.

Tina – de Tina Turner Musical ging in 2018 in première in Londen. Later volgden producties op Broadway, in Hamburg en Utrecht. “Haar levensverhaal is ongekend. Tina heeft de diepste dalen van het bestaan gezien, maar wist zich dankzij haar talent altijd weer eruit te werken. Door te zingen en op te treden, kon ze alle ellende en misère opzijzetten”, zegt de theaterproducent.

Geen interesse in musical

Van den Ende benaderde Turner in 2015 met de plannen voor de musical, maar ze had aanvankelijk geen interesse. “Ze had zich in Zwitserland teruggetrokken met haar man Erwin Bach en wilde na alle turbulentie en alle successen vooral rust. Na lang aandringen ging ze toch om. Ze vond het belangrijk om de wereld te laten zien dat het leven altijd weer een herkansing biedt. Voor haar was de musical een pleidooi voor hoop en levenskracht.”

Muzikale erfenis

De samenwerking was “hecht” tijdens het maken van de musical, zegt Van den Ende. “We merkten dat het haar zwaar viel, omdat ze alles weer moest herbeleven: de bittere armoede, het misbruik, het racisme. Maar gaandeweg veranderde er iets: Tina begon te beseffen dat de musical haar muzikale erfenis naar de toekomst zou brengen. Het was haar afscheid als artiest en als wereldster. Dat was emotioneel en tegelijk positief. Ze gaf haar uitzonderlijke talent en haar ongekende doorzettingsvermogen door naar de volgende generaties.”

Enorme klap

Joop en Janine hebben daarna “altijd contact” gehouden met Turner en haar man. De twee wisten dat de zangeres ziek was. “Toch is het nieuws van haar overlijden voor ons een enorme klap. We zullen de herinneringen aan haar zorgvuldigheid en aan haar klasse voor altijd koesteren.”