Jan Smit

Jan Smit zet FC Volendam boven zangcarrière

Het hart van Jan Smit ligt tegenwoordig meer bij FC Volendam, de voetbalclub waar hij voorzitter van is, dan bij zijn zangcarrière. Volgens hem kan “het een niet zonder het ander” maar kiest hij toch voor het voetbal.

“Zingen is hartstikke mooi, het heeft me veel gebracht, maar het blijft óók werk. Voetbal, deze club. Dat is pure passie, emotie”, zegt Smit in een interview met AD Sportwereld. “Afgelopen week brachten we een speciaal kermistenue uit. In totaal hebben we geloof ik al 5000 shirts verkocht deze zomer, en dat in een dorp met 20.000 inwoners. Dat vind ik zo geweldig mooi. Mijn omgeving vraagt zich weleens af waarom ik dit nog doe. Nou, dáárom dus. De club, mijn club, leeft weer als nooit tevoren. Dat geeft ongelooflijk veel voldoening.”

De club slokt veel tijd van de 37-jarige zanger en presentator op. In de weken voor de transferdeadline was hij naar eigen zeggen “al snel tien uur per dag” met FC Volendam bezig. Vanwege zijn burn-out van een aantal jaar geleden let hij echter goed op zijn mentale gezondheid. “Ik ben sindsdien minder gaan zingen, kies mijn optredens zorgvuldig uit, en neem vaker en langer vakantie. Dat werkt voor mij heel goed.”