Ilse Delange

Ilse DeLange over 25-jarig jubileum: ‘Zit nog vol ideeën’

Ilse DeLange viert dit weekeinde dat ze 25 jaar in het vak zit. Vrijdag verschijnt een nieuw verzamelalbum en zaterdag volgt een jubileumconcert tijdens de laatste editie van haar festival Tuckerville. De 46-jarige zangeres vindt het bijzonder om al zo lang in de top mee te draaien, zegt ze in gesprek met het ANP.

“Het is een beetje onwerkelijk, omdat ik nog vol in m’n carrière sta en vol ideeën zit voor de toekomst. Ik ontdek nog steeds van alles en leer nog elke dag”, vertelt DeLange. De mijlpaal zorgt er volgens haar voor “dat je meer dan anders stilstaat bij alles wat er is gebeurd”. “En dat is heel mooi”, vindt de zangeres. “Het maakt je extra dankbaar.”

Een jubileum als deze wil DeLange niet zomaar voorbij laten gaan. “Ik ben iemand die zich zeer bewust is van het pad dat achter mij ligt. Ik weet wat de ups en de downs zijn die horen bij successen. En daarom vier ik ze zeker!”

Trots

Op Tuckerville, dat dit jaar voor de zesde en laatste keer wordt gehouden nabij Enschede, komt veel samen voor DeLange. “Mijn geboortegrond, familie, de eerste stappen in mijn muzikale leven. Het is daarom extra feestelijk om hier aandacht te besteden aan mijn 25-jarig jubileum”, vindt ze. “We sluiten Tuckerville af met een mooie set vol met nieuwe, maar ook oude hits. Ook ga ik een aantal mensen op de bühne uitnodigen om mee te zingen… dus het wordt een bijzondere show.”

Op het verzamelalbum, dat simpelweg de naam The Singles Collection – 1998-2023 draagt, staan alle nummers die DeLange in haar carrière uitbracht. Een enorme lijst, beseft de zangeres ook. “Ik ben heel trots op hoe divers de songs en producties zijn. Het geeft aan dat ik nooit voor safe ben gegaan en mijzelf continu creatief uitdaag. Bij sommige songs blijf je in der loop der jaren meer voelen dan andere, maar dat is logisch. Sommige songs hebben ook een speciale herinnering omdat ze hebben gezorgd voor een wending in mijn carrière.”

Common Linnets

DeLange brak in 1998 door met het album World of Hurt, waarop de gelijknamige single en de hit I’m Not So Tough staan. De daaropvolgende platen werden allemaal een succes. Tussentijds maakte ze een uitstapje met The Common Linnets, waarmee ze in 2014 tweede werd op het Eurovisie Songfestival.

Van die gelegenheidsgroep hoeven fans voorlopig geen derde album te verwachten. “Op dit moment staat daar niks concreets voor gepland. Ik focus mij nu met name op mijn solocarrière.”