Boekenbal, De Traditionele Opening Van De Boekenweek

Herman Koch heeft al jaren kanker, schrijft boek over behandeling

Herman Koch heeft al vier jaar uitgezaaide prostaatkanker. De 70-jarige schrijver en Jiskefet-acteur wordt behandeld waardoor de ziekte op dit moment stabiel is. Uitgeverij Ambo Anthos publiceert dinsdag 9 januari het boek Ga je erover schrijven?, waarin Koch openhartig vertelt over zijn behandeling de afgelopen vier jaar.

Dat heeft het management van Koch gemeld. De schrijver meldde het nieuws van zijn ziekte voor het eerst in een interview in het Volkskrant Magazine dat donderdagmiddag online verscheen.

In zijn nieuwe boek vertelt Koch waarom hij zijn ziekte vier jaar lang stil hield voor de buitenwereld en waarom hij toch besloten heeft er nu een boek aan te wijden. Hij kreeg de diagnose in februari 2020 en moest toen de promotietournee van zijn boek Finse Dagen afzeggen. Sindsdien publiceerde Koch nog twee nieuwe boeken: Een film met Sophia in 2021 en Het Koninklijk Huis in 2022. Dit laatste boek werd afgelopen najaar genomineerd voor de NS Publieksprijs.

“Soms ben ik nergens meer – nergens meer echt”, schrijft Koch in de introductie in zijn boek. “Het vertrouwde landschap is nog altijd hetzelfde, maar het is alsof ik het niet meer zie. Alsof er iets tussen mij en dat landschap in is komen te staan: een raam of een glasplaat, waar je weliswaar doorheen kunt kijken maar waardoor je dat landschap niet meer kunt aanraken – en het landschap jou ook niet.”