Henny Huisman 18032217 Beeld: Reni van Maren

Henny Huisman blikt terug op tv-exit: ‘Voelde als dolk in mijn rug’

Als reisleidster Estavana Polman tijdens hun reis naar onder meer Zuid-Korea en Nepal aan Henny Huisman uitlegt dat mensen medelijden met haar hadden omdat ze op reis moest met ‘bromtol’ Henny, reageert hij begripvol. Het feit dat hij op relatief jonge leeftijd van televisie werd gewipt, heeft hem lang dwarsgezeten en dat stak hij niet onder stoelen of banken.

Henny, een echte tv-coryfee, kwam op 52-jarige leeftijd thuis te zitten, vertelt hij in Beter Laat Dan Nooit. Maar hij was voor zijn eigen gevoel nog láng niet klaar. “Ik hou zo van mijn vak, ik vind het zo leuk.” Dat hij zonder pardon op straat werd gezet, voelde voor hem als een dolk in zijn rug, die “wel twee, drie keer werd omgedraaid”.

“Ik dacht dat ik allemaal vrienden had, ook bij die zender”, legt Henny (72) aan Estavana uit. “Ik had het er heel moeilijk mee. Ik dacht: hoe kan dat nou? Ik heb altijd zó mijn best gedaan.” Daarna volgde een zwart gat. “Ik vind dat er niet zo heel erg goed met ouderen om wordt gegaan, ook als ze succesvol zijn geweest”, peinst de ex-presentator.

‘Stofje wat je gelukkig maakt’

Als Estavana tegen hem zegt dat succes toch niet het allerbelangrijkste is, bevestigt Henny dat zijn vrouw Lia dat ook altijd heeft gezegd, maar dat hij dat destijds niet kon zien. “Dat zei ze ook: “Ga je genieten van de kinderen”, maar op een of andere manier… Met een leuk programma erbij genoot ik nóg meer van de kinderen en kleinkinderen. Succes maakt een stofje aan wat je gelukkig maakt. Succes, applaus, erkenning…”

De echte Henny

Inmiddels is hij er wel overheen, stelt Henny. “En dat mag ook wel”. Wat er dan overblijft is een lieve vader en opa, weten zijn reisgenoten. “Ik heb de echte Henny gezien, de opa, de man, hoe lief je bent met je kleinkinderen als ze bellen. Heb je dát weleens laten zien aan Nederland?”, vraagt Estavana. “Ik denk dat ze dat nu een beetje zien”, besluit Henny.

Beeld: Reni van Maren