Buma Awards Gala 2022

Hardwell: ‘Mensen onderschatten het dj-bestaan’

Hardwell is na een sabbatical van een paar jaar weer helemaal terug. De dj stopte in 2018 tijdelijk met werken omdat hij vreesde dat hij ten onder zou gaan aan de werkdruk. Iets waar hij zich ook zorgen over maakt bij collega’s. “Mensen onderschatten af en toe het dj-bestaan”, zegt de 35-jarige Brabander in De Telegraaf.

Volgens Robbert van de Corput, de echte naam van Hardwell, is de druk voor dj’s groter dan voor bijvoorbeeld popartiesten en bands. “Wanneer was de laatste keer dat Justin Bieber een hit heeft gehad op de radio? Dat is even geleden en daar is niks mis mee. Binnen een paar jaar komt hij terug met een wereldtour en een nieuw album. Door zijn fans wordt dat getolereerd, maar bij dj’s is het dat je zo goed bent als je laatste optreden. Als je even niet optreedt zijn veel dj’s bang om hun positie te verliezen.”

Zelf kan de dj na zijn sabbatical veel beter met die druk omgaan en heeft hij een betere balans gevonden tussen optreden en produceren. “Ik zit nu alweer twee weken opgesloten in de studio. Het ene nummer na het andere nummer rolt uit mijn vingers. Het liefst zou ik deze muziek dit weekend meteen willen laten horen op een podium, maar dat doen we niet. Ik denk dat je als artiest beter tot je recht komt als je niet het hele jaar aan het toeren bent.”

In de gaten houden

Hardwell vindt het belangrijk om goed te letten op zijn collega’s. “Ik denk dat het belangrijk is dat we elkaar als dj’s in de gaten houden. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik aan collega’s vraag of het goed gaat nadat ik hun drukke tourschema heb gezien. Soms zie ik water bij ze branden en de andere keer is het wel raak en komt er een heel verhaal uit.”

Dat de dj het tegenwoordig rustiger aandoet, betekent ook dat hij soms last heeft van “FOMO” (Fear of missing out). “Dat had ik een paar weken geleden toen ik collega’s zoals Martin Garrix en Afrojack op Instagram bij Tomorrowland in Brazilië zag. Maar aan de andere kant was ik daarna wel de enige dj die uitgerust naar Amsterdam Dance Event ging. Toen dacht ik: ik heb de goeie keuze gemaakt.”