Anp 423267337

Hanneke Groenteman presenteert programma over oorlogstrauma’s

Hanneke Groenteman presenteert een driedelig televisieprogramma over oorlogstrauma’s van organisatie War Child en omroep EO. Het drieluik Laat Oorlog Geen Generaties Duren is vanaf zondag 23 april te zien op NPO 2, maakte War Child maandag bekend.

In het programma praat Groenteman met ouders en hun kinderen over de vraag of oorlogstrauma’s van generatie op generatie worden doorgegeven. “Ik moest als Joods meisje onderduiken. Na de oorlog werd daar over gezwegen. Ik heb hier lang last van gehad. Het heeft mij getekend, maar ook mijn zoon en misschien ook wel mijn kleinkinderen”, zegt Groenteman daar zelf over.

Boudewijn de Groot

Zanger Boudewijn de Groot, die samen met zijn dochter aanschuift in het programma, herkent het gevoel van Groenteman. “Mijn vader heeft het Jappenkamp overleefd, maar mijn moeder is in het laatste oorlogsjaar in het kamp overleden. Hij sprak sinds haar dood nooit meer over haar of over het verleden”, vertelt De Groot. “Mijn vader leefde na de oorlog voor zichzelf en was niet in staat liefde of warmte te geven. Het gemis van mijn moeder blijft mij altijd bezighouden.”

Het programma komt tegelijk met de gelijknamige campagne van War Child. De organisatie vraagt in april en mei aandacht voor kinderen die nu in een oorlog opgroeien.