Martin Van Waardenberg En Partner 07112201 (1)

Groot succes voor Martin van Waardenberg, maar: ‘Vrouw was ernstig ziek’

Dit interview is begin 2023 gepubliceerd in Weekend nummer 2

In coronatijd kreeg de altijd goedlachse Martin van Waardenberg het plan voor de komische film Ome Cor. In dezelfde periode beleefde hij ook zorgelijke momenten. “Mijn vrouw had borstkanker en kreeg chemotherapie. Van die chemo’s heeft ze een tikkie gehad. Ik ben dankbaar dat ze er nog is, dat kun je wel zeggen”, aldus Martin.

Door Emelie van Kaam

Wie de grote glimlach van Martin van Waardenberg ziet, denkt niet meteen dat hij uit een loodzware periode komt. In gesprek met Weekend vertelt hij openhartig dat zijn grote liefde Ciska ernstig ziek is geweest. De acteur, scenarioschrijver en cabaretier vertelt: “We zijn nu al een jaar of twaalf samen. Ons geheim? Misschien wel lekker jong blijven, bijvoorbeeld door veel samen te sporten. Ze is wel ziek geweest, dus ze heeft een tikkie gehad van de chemo’s. Maar still going strong”, reageert Martin. Zijn geliefde had borstkanker, bevestigt de acteur. “En twee jaar geleden vonden de chemo’s plaats, dus dat is niet zo heel lang geleden. Ze slikt nog steeds medicijnen. Ja, dat is heftig. Maar nu gaat het weer helemaal goed hoor.”

Altijd heel lief

Op de vraag hoe hij destijds zo lief mogelijk voor zijn Ciska probeerde te zijn, antwoordt Martin: “Ik ben altijd heel lief, haha!” Serieus vervolgt hij over hoe die periode waarin zij ziek was: “Het was coronatijd, iedereen zat thuis, dus wij ook. Cis moest ook alleen naar de chemo’s, ik mocht er niet bij vanwege de maatregelen. Daarna kwam ze thuis en ging ze op bed liggen. Ik was dan lekker met de kindjes in de weer. Ik weet nu alles van Duplo en Lego, ik bouw hele steden en leg hele treinbanen aan als het moet.” Duidelijk is dat de cabaretier de grap en lach te allen tijde in stand probeert te houden. “Ja, een beetje het leven relativeren, het is al erg genoeg. Maar ik ben zeker dankbaar dat ze er nog steeds is, dat kun je wel zeggen.”

Niet lullen maar poetsen

Afgelopen periode is de acteur samen met Peter Verhage druk in de weer geweest met de komische film Ome Cor, waarin Martin zelf de hoofdrol speelt. In coronatijd ontstond het idee. Daarover zegt hij: “In no-time lag er een scenario voor Ome Cor. Of nou ja… een eerste aanzet, want de film is al improviserend ontstaan. Ik belde Peter Verhage of hij samen met mij dit avontuur aan wilde gaan. De dag erna stonden we al te filmen met Frank Lammers. Het was letterlijk en figuurlijk gaan met die banaan! De hele film is gedraaid met één vaste camera en een drone, één cameraman, zonder catering, focuspuller, filmfonds, scriptschrijvers en assistenten met assistenten.” Waarom? “Omdat ik geen zin had om eerst jaren te leuren met mijn film om de financiering rond te krijgen. We wilden geen concessies doen en alles zelf bepalen. Peter beschikt net als ik over die niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit en dat werkt heerlijk.”

Film te zien via streamingdiensten

De film gaat over een vader-dochterrelatie. Na het overlijden van zijn vrouw blijft ome Cor achter met hun enige dochter Carola, van wie hij zielsveel houdt. Hij heeft duidelijk andere verwachtingen van het verloop van hun gezamenlijke leven dan zijn dochter. Ome Cor denkt dat zijn dochter voor hem gaat zorgen, zoals zijn vrouw dat altijd deed. Hij houdt er totaal geen rekening mee dat zijn dochter op zeker moment uitvliegt om haar eigen leven te leiden. Dit zorgt voor grote spanningen tussen vader en dochter, waarna hun relatie bekoelt. Als ome Cor steeds dieper in de problemen raakt, komt hij er achter dat hij veel te beschermend is geweest naar Carola. Alleen maar uit angst om ook haar te verliezen. Komt het goed tussen die twee?

Maar liefst 45 Nederlandse iconen spelen mee in de film, onder wie Katja Schuurman, Humberto Tan en Frank Lammers. Martin’s bedrijf Sodeknetters Filmproducties doneert een deel van de opbrengt van de film aan Stichting Vrienden van het Sophia, die het Sophia Kinderziekenhuis steunt. De  film komt niet in de bioscoop, maar is te zien via allerlei streamingdiensten, onder meer Ziggo en Prime Video.

Dochters ook in film

Martin kwam met zijn Ciska, zijn oudste dochter Floortje en zijn schoonzoon over de rode loper. Hoe de band met zijn eigen dochter is? Martin: “Fantastisch. Voor de film zat ik te bedenken en te verzinnen: stel nou dat die man ook een beetje problemen heeft met zijn familie – misschien wel met zijn dochter. Weet je wat: ik vraag Floor voor die rol! Dus mijn eigen dochter speelt mee, want ze kan hartstikke goed acteren. Toen ik haar vroeg: ’Floor, wil je met mij in de film?’, reageerde ze meteen enthousiast met: ’jáááá!’.” Martin vervolgt: “Ze heeft MBO theaterschool gedaan, dus ze heeft niet echt een filmopleiding, maar ze kan wel heel goed spelen.”

Vader en dochter hebben al eens eerder met elkaar geacteerd, dus het was geen samenwerkingsdebuut. Martin: “Voor Jeugdtheater Hofplein hebben we weleens met z’n tweetjes dingen gedaan. En af en toe een heel klein dingetje in een serie, maar ik weet wel wat ze kan. En ze is echt heel goed!” Ook zijn jongste dochter Mina speelt mee.

Kop van een opa

Zijn oudste is 31 en heel gelukkig met haar partner. Maar van kleinkinderen is nog geen sprake. “Ik ben nog geen opa nee, maar ik wil het wel. Ik heb al een beetje de kop van een opa, dus het zal wel heel goed passen”, lacht de acteur, die ook nog twee kleintjes thuis heeft rondrennen. “Ik zou het zeker niet erg vinden om ook opa te worden genoemd. Nee joh, schei uit. Ik ben 66 jaar, in januari 67.”

Aan de kant geschoven

Na tien seizoenen Kanniewaarzijn schoof VARA/BNN Martin in 2016 aan de kant omdat hij te oud zou zijn voor televisie. Vervolgens schreef hij het scenario van MAX-dramaserie Het Geheime Dagboek Van Hendrik Groen, wat een groot succes werd en waarvoor hij ook is onderscheiden. Zijn ironische en slapstickachtige humor is de rode draad in zijn carrière, zowel als helft van het legendarische cabaretduo Waardenberg en De Jong (met Wilfried de Jong) als een van de gezichten van de Gamma-reclame.

De grappenmaker noemt zichzelf een workaholic. Hoe dat moet, nu hij richting de pensioengerechtigde leeftijd gaat? “Of ik mezelf in het harnas zie sterven? Ik hoop het, dat zou ik het leukst vinden. Ik ga zeker niet stilzitten. Nee joh, hierna weer Hendrik Groen maken, dus we gaan gewoon door”, aldus Martin.

Balans

Op de vraag hoe hij als workaholic tóch balans in zijn leven weet te vinden, antwoordt de sympathieke acteur: “Soms zit je in een  film en dan moet je ’s ochtends vroeg weg en ben je pas ’s avonds laat thuis. Als je in het theater werkt, ben je ook ’s avonds laat thuis. Maar als ik een periode heb dat ik moet schrijven, dan zit ik lekker in ons tuinhuisje. Dus dan ben ik gewoon thuis. En als de kindjes dan uit school komen – ik heb nog twee kleine kindjes – ben ik weer lekker met ze aan het legoën.”

Heerlijk

Zijn jongsten zijn pas zes en vier jaar. Over die tweede leg vertelt de 66-jarige Martin: “Die springen ’s morgens om zeven uur op je buik. Maar ik vind het heerlijk, het houdt je jong. Ik kan het iedereen aanbevelen. Ja joh, voetballen en zo met ze. Ik hang met Wilfried (de Jong, red.) nog in de ringen hè, dus qua conditie is er geen enkel probleem.”

Derde leg..?

Desondanks is het soms ook best wel pittig met jonge kids, zo erkent Martin: “Ja, je moet wel bij de les blijven, maar dat kan ik heel goed. Ik heb veel energie gelukkig. Nee, er komt geen derde leg – niet dat ik tenminste weet!”

Beeld: Reni van Maren

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 2. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier