Gregory van der Wiel Anp 470722097

Gregory van der Wiel leert zichzelf kennen zónder voetbal: ‘Heb me zo aangepast dat ik mezelf verloor’

Gregory van der Wiel stopte in 2021 als profvoetballer. Het zwarte gat, waar zoveel ex-topsporters mee te kampen krijgen, is hem niet vreemd, legt hij uit aan Weekend. “Het lijkt luxe dat je niks meer hoeft te doen na je voetbalcarrière, maar op een gegeven moment is het een beetje leeg. Je hebt een doel in het leven nodig.”

Wat dat doel is, daar is Gregory (35) nog niet over uit. Ten eerste wil en moet hij terug naar wie hij écht is. “Mijn lichaam en brein willen mij iets zeggen en daar moet ik aandacht aan geven”, vertelt hij. “Mijn hele leven weet ik niet beter dan dat ik ver van mezelf ben verwijderd. Ik denk dat ik me zó heb aangepast aan de voetbalwereld dat ik mezelf ben verloren. Eigenlijk heb ik mezelf nooit gekend. Vanaf mijn zevende speel ik al bij Ajax, in de branche waarin je alleen maar moet presteren. Daar krijg je lof voor, aandacht en liefde. Nu moet ik terug naar de kern.”

Alles heeft een reden

Eén ding weet hij wel zeker: hij wil anderen helpen met “waar ik nu zelf doorheen ga, mentale gezondheid vooral”, legt Gregory uit. “Dat is niet zomaar, ik geloof dat voor alles een reden is. Het is ergens goed voor, hoe moeilijk het ook is als je je niet goed voelt. Het is mooi als je dat kunt teruggeven, of er in ieder geval voor kunt zorgen dat anderen daar niet in komen. Als ik maar één iemand daarvoor kan behoeden of kan helpen, dan is dat mooi.”

Lees het hele interview en nog véél meer in Weekend nummer 30, nú in de winkel. Of lees ‘m online. Liever bestellen? Dat kan hier.