Marieke Elsinga

Gezonde spanning bij Marieke Elsinga voor eerste studioshow op tv

“Gezonde spanning” voelde Marieke Elsinga voor de opnames van haar eerste grote studioshow als presentator. “Maar ik vond het vooral megaleuk”, zegt ze over Alles is Muziek. “Want het is met muziek en ik werk natuurlijk niet voor niets bij de radio.”

Alles is Muziek is niet alleen de titel van het programma dat zaterdag start bij RTL 4, het vat ook gelijk de gedachte achter het programma samen: met elk denkbaar voorwerp kan muziek gemaakt worden. Jeroen van Koningsbrugge en Holly Mae Brood leiden teams van BN’ers die huis- tuin- en keukenspullen kunnen winnen, om daarmee aan het eind van de aflevering een bekende hit na te spelen.

Vaag

“Het werd letterlijk een jaar geleden aan mij gepitcht. Ik dacht het klinkt wel leuk, maar ook wel vaag”, vertelt Elsinga. “Dat je denkt: wat heeft RTL nou weer bedacht? Maar het is dus echt goed. Het is een beetje zoals Ed Sheeran ook met een loop-pedaal werkt; je kan er echt iets tofs van maken! En je wordt beloond aan het einde, omdat je toch wil horen hoe het klinkt als ze dat nummer spelen.”

Lol

Het is voor de Qmusic- en RTL-presentatrice de eerste keer dat ze een grote studioshow draagt, maar dankzij de teamcaptains verdwenen haar zenuwen snel. “Daar komt echt de lol van het programma vandaan”, zegt Elsinga over de dynamiek tussen haar, Van Koningsbrugge en Brood. “En dan vond ik het de kunst om echt de leiding te houden over het programma.”

Live beter op haar plek

Waar ze even aan moest wennen was dat het programma niet live was, een primeur in de carrière van Elsinga als presentator. “Ik ben wel meer op mijn plek in een liveprogramma. Als je struikelt moet je daar dan wat mee, meer echt kan je het niet krijgen”, licht ze toe. Maar het belangrijkste voor haar als presentatrice bleef overeind: “we hebben gewoon heel veel lol gehad”.

Tijdens de opnames heeft Elsinga het meest genoten van een spel waarbij een van de deelnemers een blinddoek om krijgt. “En dan moeten de andere twee teamleden een voorwerp nadoen en de geblinddoekte moet dan raden wat ze nadoen. Ik heb bijvoorbeeld rapper Dio en Jeroen een zweep zien nadoen, dat was geweldig.”

Muziekles

Geweldig zou ze zichzelf overigens niet noemen als muzikant. “Ik kan op de dwarsfluit nog wel wat kerstliedjes”, zegt ze. “Maar je moet mij niet laten zingen.” Toch heeft ze fijne herinneringen aan muzieklessen van vroeger, zo deed ze ook eindexamen muziek. “Ik deed op de middelbare school ook altijd mee aan de uitvoeringen, het zal je misschien niet verbazen dat ik er zelfs nog een keertje een heb gepresenteerd.”

Zingen in bad

Als kersvers moeder van Jip denkt ze ook al na over de muzikale opvoeding van haar eigen kind. “Ik zing wel elke dag voor hem, vooral in bad”, zegt ze. “En het repertoire is onlangs nog uitgebreid dankzij mijn moeder. Die vroeg ‘zing je wel In de maneschijn voor hem?’, maar die was ik eerlijk gezegd vergeten.”

Leuk voor kinderen

En ook andere kinderen hoopt ze wat muziek mee te geven, want haar nieuwe programma “is ook leuk voor kinderen om naar te kijken”. En gebeurt dat niet zaterdagavond als het om 21.55 uur wordt uitgezonden, “dan kunnen ze het altijd nog terugkijken”. Maar wie er ook kijkt, Elsinga hoopt vooral dat je geïnspireerd raakt. “Ik ben niet per se een evangelist, maar ik zou het wel leuk vinden als mensen zelf iets gaan oppakken om er muziek mee te maken.”