Gerard Joling Holland Zingt Hazes Performs At Ziggo Dome In Amsterdam

Gerard Joling zwijgt over emigratiebelofte, maar kan wel lachen om item Even Tot Hier

Gerard Joling wil niets zeggen over het item in het satirische programma Even Tot Hier waarin de zanger onderdeel werd gemaakt van de verkiezingsstrijd. Cabaretiers Jeroen Woe en Niels van der Laan riepen kiezers zondag op Joling door middel van hun stem woensdag te houden aan zijn belofte dat hij zal emigreren als GroenLinks-PvdA de grootste partij wordt en Frans Timmermans in het torentje belandt. De zanger deed zijn belofte in de talkshow Beau.

“Wacht, begrijp ik nou goed dat Gerard voor altijd naar het buitenland verhuist als we voor het klimaat stemmen? Deze man gaat dan emigreren?”, stelde Jeroen Woe in het programma. “Deze engnek, die kunnen we wegkrijgen door voor het klimaat te strijden?” Ter onderbouwing tonen de komieken een aantal minder flatteuze fragmenten uit de televisiecarrière van Joling. Daarop volgde een parodie op het lied Tickets To The Tropics van Joling, waarin zij een stem op Timmermans bepleiten omdat Joling dan een “ticket naar de tropics” zal kopen.

Volgens kijkcijferexpert Tina Nijkamp, die dagelijks op Instagram schrijft over de kijkcijfers, werd Even Tot Hier zondagavond door bijna 2 miljoen mensen gezien.

‘Kan er wel om lachen’

Joling liet maandag desgevraagd via zijn woordvoerder aan het ANP weten dat de zanger geen reactie wil geven op de uitzending. Later zei hij tegen De Telegraaf: “Niet zo chic, die zoenfilmpjes, maar ik moest er wel om lachen”. Maar dan ook weer niet om álles. “Om mij nou gelijk viezerik te noemen, dat is een beetje jammer.” De zanger haalt zijn schouders op. “Er zijn ergere dingen in de wereld aan de hand.”

Maar of hij echt een ticket to the tropics gaat boeken als GroenLinks-PvdA woensdag de grootste partij wordt, blijft dus de vraag…