Freek Vonk

Freek Vonk laat zich uit over incident met wolf: ‘We moeten terughoudend zijn’

Freek Vonk vindt dat iedereen voorzichtig moet zijn met te snelle conclusies over het incident met een wolf zondagochtend in het Drentse dorp Wapse. “We weten nog niet precies wat er is gebeurd, dus we moeten terughoudend zijn om te spreken over een ‘aanval’….”, schrijft de bekende tv-bioloog op Instagram.

Een schapenboer raakte gewond toen hij zijn dieren tegen de wolf probeerde te beschermen. Hij is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht. De burgemeester van Westerveld besloot daarna dat de wolf moest worden afgemaakt.

“Deze situatie is zeer uitzonderlijk omdat wolven normaal gesproken enorm verlegen en teruggetrokken dieren zijn”, stelt Vonk. “Tussen 2002 en 2020 hebben wolven in Europa en Noord-Amerika gezamenlijk slechts 14 mensen aangevallen. Dat is dus in een periode van 18 jaar. Als je beseft dat er bijna 60.000 wolven in Noord-Amerika leven, en 15.000 in Europa, die allemaal hun leefruimte delen met miljoenen mensen, kan je daaruit dus concluderen dat het echt zéér zeldzaam is dat je door een wolf wordt aangevallen…. Ik ben dan ook heel erg benieuwd naar de omstandigheden…”