Frank Lammers

Frank Lammers: ‘Nederlandse film kleurt te veel binnen de lijntjes’

In de Nederlandse filmwereld wordt volgens Frank Lammers nog teveel binnen de lijntjes gekleurd, terwijl de voornamelijk Belgische producties Undercover en Ferry: De Serie laten zien dat mensen ook heel gelukkig kunnen worden van “lelijke en duistere dingen”. Dat vertelt hij aan het ANP naar aanleiding van de prequel over zijn personage Ferry Bouman, die vrijdag op Netflix verschijnt.

“Er zit een andere basisgedachte achter”, zegt Lammers over Nederland “Hier wordt er namelijk nog altijd vanuit gegaan dat het moet voldoen aan de vraag ‘gaan mensen ernaar kijken?’ En gek genoeg denken ze dan in negen van de tien gevallen dat dat gebeurt met een romantische komedie. Terwijl je ziet aan het succes van deze serie dat dat helemaal niet per se hoeft. Je kan ook lelijke, duistere dingen maken waar heel veel mensen heel gelukkig van worden.”

Helaas zit die aanpak niet ons bloed, zegt hij ook. “Het is echt een cultureel verschil. Ik benoem het altijd als volgt: je hebt in België dEUS en wij hebben Frans Bauer”, zegt hij verwijzend naar de Belgische rockband met een randje. “Dat is heel kort door de bocht, maar dat is wel een beetje wat het is. Niks ten nadele van Frans Bauer, hartstikke leuk. Maar die andere kant krijgt weinig kans om zich te ontwikkelen in Nederland. En dat is jammer.”

Rooskleurig

Ook Elise Schaap, die in Ferry: De Serie weer Ferry’s vrouw Daniëlle speelt, signaleert dat verschil. “Het is gewaagder, gedurfder”, zegt ze over België. “En het begint allemaal bij een goed script. En ik heb het idee vanuit mijn ervaring, dat daar veel meer tijd overheen is gegaan, dat is helemaal af voordat je begint. En wat ik hier vaak heb meegemaakt, is van ‘oh leuk we gaan met z’n allen een film maken’, ‘oh we gaan een serie doen’ en dan zijn de dingen nog niet af. En dat zie je dan vaak terug.”

“Maar ik zie het rooskleurig in hoor”, zegt ze. “Ook door deze samenwerking. En je ziet steeds meer producties samenwerken met Nederlanders en Belgen. Ik mag nu ook weer naar België voor een productie. Dus misschien dat het zich lekker laat aansteken. We kunnen er absoluut wat van leren.” “Het mag iets gewaagder hier, en er mag iets meer risico genomen worden”, haakt Lammers aan. “Wat is er nou leuk aan binnen de lijntjes kleuren, dat is toch kut?”

Elise Schaap, op iets nettere toon: “En het is niet alleen maar k, u, t, want wat ze met Mocro Maffia hebben gedaan vind ik ook echt heel tof. Het is een uitzondering, maar laten we dat vooral niet vergeten.” Lammers: “Ja, maar die hebben dat met heel veel moeite zelf uit de grond getrapt. En niet elk creatief mens kan dat, dat je ook nog ondernemer bent. Vanuit je hart moet je dingen maken, maar daar moet je dan wel de kans voor krijgen. En dat is nog niet zo.”