Erwin Olaf Artist Erwin Olaf At His Solo Exhibition, Wong Chuk Hang. 27mar15 [2015 48hrs]

Fotograaf Erwin Olaf herdacht in rouwadvertenties

Familie, collega’s en bekenden van Erwin Olaf staan zaterdag in rouwadvertenties in de Volkskrant stil bij de dood van de fotograaf. Onder anderen Joop van den Ende, minister Robbert Dijkgraaf en het Rijksmuseum herdenken de woensdag op 64-jarige leeftijd overleden Olaf.

De familie van de fotograaf plaatste een advertentie met boven zijn volledige naam, Erwin Olaf Springveld, de uitspraak: “Ik heb mazzel met zo’n mooi leven. Alles eruit gehaald wat erin zit.” Joop van den Ende en zijn gezin schrijven “overvallen” te zijn door de plotselinge dood van Olaf, de VandenEnde Foundation prijst hem om zijn “vrije, visionaire blik” en het Rijksmuseum schrijft dat Olaf “historisch van groot belang is geweest voor de LHBTIQ+-gemeenschap”.

‘Beeldbepalend voor de Nederlandse en internationale fotografie’

In een advertentie ondertekend door minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media wordt Olaf “beeldbepalend voor de Nederlandse en internationale fotografie” genoemd. Ook tijdschrift LINDA. en de Volkskrant zelf plaatsten advertenties voor de fotograaf.

Publiek kan maandag afscheid nemen

Olaf overleed onverwacht aan complicaties na een longtransplantatie enkele weken eerder. Het publiek kan maandagmiddag in de Westerkerk in Amsterdam afscheid van hem nemen.