Hilversum Finale Tvoh

Externe onderzoekers concluderen ‘ongepast gedrag’ bij The Voice

Advocatenkantoor Van Doorne, dat extern onderzoek deed naar de vermeende misstanden bij The Voice of Holland, heeft geconcludeerd dat er “ongepast gedrag” door verschillende personen en in verschillende vormen heeft plaatsgevonden. Vier oud-medewerkers zouden daarover naar verschillende leidinggevenden zijn gestapt, maar er lijkt onvoldoende op te zijn gereageerd. Dat staat in het woensdag verschenen rapport.

Het “ongepaste gedrag”, dat volgens Van Doorne alleen bij The Voice of Holland en niet bij The Voice Kids en Senior zou hebben plaatsgevonden, zou gaan om “verbale opmerkingen, digitale berichten (bijvoorbeeld via WhatsApp) en fysiek contact” door “verschillende individuen”. Een van de medewerkers vertelde Van Doorne dat ze maandenlang berichten en opmerkingen van seksuele aard kreeg van iemand binnen het programma die zij zag als “machtig”.

‘Mondelinge waarschuwingen’

De zaken van vier oud-medewerkers zouden zijn doorgegeven aan meerdere leidinggevenden. Er zou een mondelinge waarschuwing zijn gegeven, maar er lijkt niks met de meldingen van de oud-medewerkers te zijn gedaan. “De informatie betreffende de vier (oud) medewerkers lijkt niet te zijn meegenomen in de mondelinge waarschuwing. Wij hebben hiervoor verschillende verklaringen gekregen, en wij hebben de relevante causale keten niet met zekerheid vast kunnen stellen”, aldus Van Doorne.

ITV is ‘geschokt’

Producent ITV laat in een reactie weten geschokt te zijn. Ook zegt de producent dat er geen “grensoverschrijdend gedrag op enig moment vóór januari 2022 aan het management van ITV in het Verenigd Koninkrijk is gemeld”. De producent heeft zijn excuses aangeboden aan iedereen die “ongepast gedrag” rond The Voice heeft ondervonden. “Het is onze prioriteit om een veilige en ondersteunende omgeving te bieden voor iedereen die deelneemt aan, of werkt aan, onze shows en er is bij ITV Studios geen plaats voor grensoverschrijdend gedrag”, aldus managing director Lisa Perrin. “Als de klachten over ongepast gedrag waren doorverwezen naar het ITV-management in Londen, zou de reactie anders zijn geweest. We willen onze excuses aanbieden aan de mensen die het juiste hebben gedaan door hun zorgen te uiten.”