Illustratief: Boos Brengt Onderzoek Over The Voice Naar Buiten

Extern onderzoek naar The Voice of Holland afgerond

Advocatenkantoor Van Doorne heeft na ruim veertien maanden het externe onderzoek naar de vermeende misstanden bij The Voice of Holland afgerond. Het bureau heeft onder meer geconstateerd dat er in de periode van 30 april 2015 tot en met 12 januari 2022 “geen ongepast gedrag” heeft plaatsgevonden met betrekking tot kandidaten van The Voice Kids of The Voice Senior. Dat laat ITV, producent van de RTL 4-talentenjacht en opdrachtgever van het onderzoek, woensdag weten.

Ook concludeert Van Doorne dat de producent voor de uitzending van het BNNVARA-programma BOOS, over vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik bij The Voice, in januari 2022 niet op de hoogte was. Er zouden geen meldingen van “grensoverschrijdend gedrag” bij ITV zijn binnengekomen.

Van Doorne werd vorig jaar januari door ITV gevraagd onafhankelijk onderzoek te doen na de aflevering van BOOS. Twee weken geleden konden ITV en Van Doorne nog niet zeggen hoelang het onderzoek nog zou duren en hoe ver ze ermee waren.

OM doet ook onderzoek

Het Openbaar Ministerie (OM) deed na BOOS ook onderzoek naar de beschuldigingen. Eerder deze maand maakte het OM bekend dat oud-coach Ali B en voormalig bandleider Jeroen Rietbergen worden vervolgd voor zedenzaken rond het tv-programma. Het onderzoek tegen ex-coach Marco Borsato rond The Voice wordt geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. Wel loopt er tegen hem nog een ander zedenonderzoek dat niet is gerelateerd aan de talentenjacht.