Anp 450968348

Eva Jinek over bevalling: ‘Zo gaat het alleen in films’

Eva Jinek voelde zich tijdens de bevalling van haar dochter Salo “in mijn eigen film”. Haar dochter kwam eerder dan gepland, de presentatrice stond pannenkoeken te bakken toen er opeens “liters water uit mij gutsten”. Dat schrijft Jinek in haar digitale nieuwsbrief die zondag is verstuurd.

“Zo gaat het alleen in films! Zoals het áltijd gaat in al die stomme films: je vliezen breken ergens midden op de dag, het gutst eruit, iedereen ziet het, vervolgens word je door het ziekenhuis gereden in een rolstoel”, schrijf Jinek. “Ineens zat ik in mijn eigen film; ik werd in een rolstoel door het ziekenhuis gereden, ik keek moeilijk toen ik in een bed lag en de weeën steeds pijnlijker werden.”

Salo Leonora Van der Voorn werd op 3 september geboren, maakte Jinek eerder al bekend. De tranen schoten Jinek in de ogen toen ze de fles maple syrup terugzag die ze net voordat de vliezen braken had gepakt, voor op de pannenkoeken. “Bij de aanblik van die fles sprongen de tranen in mijn ogen. Alles kwam ineens terug: de zonnige warmte uit de tuin, de gesmolten boter, het gezicht van Pax toen mijn vliezen braken, de pijn, de baby. Mijn baby was echt. Zo echt als de fles in mijn hand, niet langer een idee of een droom, maar bij mij.”

Zij belooft in haar nieuwsbrief dat zij de fles maple syrup bewaart voor haar dochter: “Zodat ik Salo kan vertellen hoe ze in een wolk zoetigheid is gekomen en als tastbare herinnering aan het feit dat het altijd anders gaat dan je denkt. En héél soms bijna zoals in de film.”