Portretten Eva Crutzen, Actrice

Eva Crutzen wint Gouden Kalf voor beste hoofdrol in dramaserie

Eva Crutzen heeft een Gouden Kalf gewonnen voor beste hoofdrol in een dramaserie. De 36-jarige Crutzen krijgt de prijs voor haar rol in de serie Bodem. Dat is vrijdag bekendgemaakt in de talkshow Khalid & Sophie, die op het Gouden Kalveren Gala in Utrecht wordt gemaakt.

De prijs werd uitgereikt door cabaretière Soundos El Ahmadi. “Ik heb eigenlijk maar een ding te zeggen. En dat is dat ik hem opdraag aan Wimie Wilhelm”, zei een geëmotioneerde Crutzen bij het in ontvangst nemen van de prijs. “Twee weken geleden hebben we afscheid van haar moeten nemen. Wimie heeft me niet alleen als maker en als actrice gevormd en geïnspireerd, maar vooral als mens.” Actrice Wilhelm overleed op 16 september op 62-jarige leeftijd.

De serie Bodem gaat over de destructieve en vrijgezelle Cat (Crutzen). De 37-jarige Cat krijgt te maken met een groot verlies in haar familie, waarover niet wordt gepraat. Ze probeert zich staande te houden, maar mensen om haar heen maken zich zorgen over haar. Crutzen speelt niet alleen de hoofdrol, maar nam ook de regie en het script van de zesdelige dramaserie voor haar rekening.

Shahine El-Hamus (Bestseller Boy) en Ahlaam Teghadouini (SiHAME) grepen naast het beeldje.

Andere Gouden Kalveren worden vrijdagavond uitgereikt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De Nederlandse Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber van de prestigieuze film- en serieprijzen.