Ernst Daniel Smid

Ernst Daniël Smid (70) kreeg geen erkenning van vader

Ernst Daniël Smid kreeg geen erkenning van zijn vader. Dat vertelde de 70-jarige in Enschede geboren operazanger vrijdag in het tv-programma De Geknipte Gast.

Smids vader zei nooit ‘goed gedaan, Ernst’, zei de zanger, ook niet toen hij naar het conservatorium mocht. Smid had dit “wel willen horen”, vertelt hij in het BNNVARA-programma. Op de vraag van presentator Özcan Akyol waarom dat zo belangrijk voor hem was, antwoordt hij: “Erkenning”. “Mijn moeder die erkende dat wel, die vond het prachtig.”

Negen kinderen

Smid komt uit een gezin van negen kinderen. “Ik was nummer 6.” Binnen het gezin, dat in zijn jeugd naar de Achterhoek verhuisde, was er veel competitie onderling. “Het is mij een tijd lang heel goed gegaan in het leven.” Dat wekte soms “wrevel” op, vertelt Smid, ook binnen het gezin. “Maar bij ons loopt het altijd uit de hand.”

Theater

In de uitzending vertelde Smid, die aan de ziekte van Parkinson lijdt, ook dat hij graag nog het theater in wil. “Ik ga gewoon, met de mogelijkheden die ik nu nog heb en de vocaliteit, proberen te trainen. Ik wil toch weer het theater in. En dan wil ik toch iets vertellen over hoe het leven in elkaar zit.”

‘Mag niet klagen’

Op de vraag van Akyol hoe het leven in elkaar zit, antwoordt Smid: “Een sprookje zonder ‘happy ever after’.” De zanger heeft naar eigen zeggen “een prachtig leven gehad”. “Ik mag niet klagen. Ik ben 70 jaar jong en ik laat het niet kapotmaken door het laatste stukje”, vertelt hij, waarna hij verduidelijkt dat hij zijn ziekte bedoelt.

Onvoorstelbaar

Het gaat al iets beter met de zanger sinds zijn DBS-operatie, liet hij weten. Dit is een operatie waarbij elektroden in de hersenen worden geplaatst. Die zijn verbonden met een neurostimulator, die in zijn borst zit. Zo worden stroompjes afgegeven in de hersenen, wat helpt met het verminderen van sommige verschijnselen van de ziekte van Parkinson. Onder meer het trillen is gestopt sinds de operatie. “Het is onvoorstelbaar wat dat ding kan.”