Portretten Edwin Rutten, Lijstduwer Voor D66

Edwin Rutten: Tony Bennett was een fantastische verteller

Tony Bennett was een “grootheid” en een “fantastische verhalenverteller”. Dat stelde jazzmusicus Edwin Rutten in het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen, in een reactie op het overlijden van Bennett vrijdag.

“Het gaat niet alleen om je stem, maar ook vooral om je interpretatie”, aldus Rutten. “Dat deed hij fantastisch, hij was een geweldige verhalenverteller. Zijn timing, zijn frasering, hoe hij de woorden neerlegde om met een lied een verhaal te kunnen vertellen. Dat was echt meesterlijk.”

Rutten prijst ook het enorme bereik van de stem van Bennett: “Wat een grootheid was hij, en hij is zo lang doorgegaan. Als zijn carrière een dip had, wist hij zichzelf weer opnieuw uit te vinden.”

Alzheimer

Bennett, die 96 jaar oud werd, leed al sinds 2017 aan alzheimer. Hij heeft veel grote muziekprijzen op zijn naam staan, waaronder twintig Grammy Awards. De zanger kreeg de afgelopen jaren veel bekendheid met de muziek die hij samen met Lady Gaga maakte. In 2014 kwam Cheek To Cheek uit en in 2021 Love For Sale.

In dat jaar gaf hij samen met Gaga nog twee shows in de Radio City Music Hall in New York. Het waren zijn laatste optredens.