Edsilia Rombley Tjeerd Oosterhuis Beeld: Reni van Maren

Edsilia Rombley gunt Glennis Grace een tweede kans: ‘Blij dat ze de draad weer oppakt’

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 37

Edsilia Rombley is bijgekomen van haar gezinsvakantie. Of de zangeres zich klaarmaakt voor een nieuwe reeks Ladies Of Soul, nu Glennis Grace weer optreedt? “Zij is nu lekker haar ding aan het doen en ik ben blij dat ze de draad weer oppakt. Ik hoop dat Ladies of Soul terugkeert, maar we moeten er nog met elkaar over spreken.”

Door Emelie van Kaam

Zijn jullie lekker op vakantie geweest?

Edsilia Rombley: “Ja, heerlijk en ook lekker lang. We zijn naar Portugal gegaan. Daar zijn we vaker geweest, ik vind het klimaat fijn en het is ook een mooi land. Met mooie rotsen en zo, en de kinderen vinden het er altijd heerlijk. We genieten er altijd erg. Het is niet te ver, het heeft eigenlijk veel voordelen.”

Had je die langere vakantie ook wel nodig?

“Ja, we waren in een sneltrein terechtgekomen na corona. We waren allemaal aan het rennen geweest, dus dat voelde ik deze zomer wel, van: ik heb echt eventjes wat rust nodig. Je bent gewoon continu aan, aan het creëren, bedenken, wat gaan we nu doen, hoe gaan we het doen en ga zo maar door…”

Hoe zorg je ervoor dat je jezelf dan niet voorbij loopt?

“Ik heb altijd, tussen alle drukke momentjes door, tijd voor familie, leuke dingen en vriendinnen. Ik heb een druk sociaal leven. Als je dat naast je werk kunt houden, geeft dat voor mij de balans. Dat maakt dat ik alles aankan. Met vriendinnen ga je lekker praten, koken, eten, naar de film, gezellig! Met familie hebben we weer dat oude gevoel. Je voelt je weer klein, je kunt weer even opladen. Als je dat naast het werk hebt, dan houd je het best wel lang vol. Althans, ik.”

Je bent echt een familiemens.

“Ja, dat is mijn batterij. Allebei mijn ouders leven nog, mijn vader is 75 en mijn moeder 72. Ik bel mijn moeder altijd om de dag. Als ik twee dagen niet heb gebeld, zegt ze: ’Hmm, je hebt zolang niet gebeld.’ Haha!”

Als je lang op vakantie bent, ben je dan niet bezorgd om je ouders?

“Nee, als ik weet dat ze goed is, is het oké. Kijk, als mijn moeder heel erg ziek is, dan heb je dat misschien meer. Maar dat heb ik nu niet. We bellen elkaar echt altijd, al is het één uur ’s nachts. Ik weet niet hoe dat komt, dat heb ik al jaren met mijn moeder, met alles bellen we elkaar.”

En je vader is ook in goede gezondheid?

“Ja gelukkig. Ik heb hem van de week toevallig gesproken, ik spreek hem wel minder dan mijn moeder. Maar áls ik hem spreek, is het van: leven we nog, gaat het goed, doe je ding – check, check, oké.”

Je dochters zijn inmiddels tieners. Hoe is dat?

“Die ene van dertien denkt dat ze al zestien is, haha! En die andere is tien maar denkt ook dat ze er bijna is. Ik heb twee kanjers.”

Pubert de oudste, Imaani, al?

“Nee, niet op zo’n rare manier dat ze stiekeme dingen doet of dat ze uitgaat, dat is er nog allemaal niet. Ze wil ook niks van jongens weten en daar ben ik blij om! Ze is nog heel erg knuffelig. Dat vind ik ook leuk, en ze wil nog veel met de familie doen. Misschien heeft ze dat van mij, dat ze een familiemens is.”

Ben je streng op tijden en het drinken van alcohol?

“Het leuke is wel – en zo was ik vroeger ook – dat zij over alcohol zegt: ’Uh mama, niet doen.’ En papa mag zelfs niet te veel koffie, want daar zit cafeïne in. Ze zijn heel verstandig, dat vind ik wel leuk om te zien. Maar ik heb wel gezegd: ’Je zit op de middelbare school, daar wordt veel gedaan en daar gebeurt straks veel, ik hoop dat je de juiste keuzes maakt.’ Ik heb haar de consequenties uitgelegd van als je dit of als je dat, zodat ze daarvan weet. Niet iedereen zal reageren op dingen zoals sommigen dat zullen doen. Je legt het uit, maar je hoopt dat ze ook zelf de juiste keuzes zal maken. Tot nu toe heeft ze dat gedaan.”

Met Tjeerd ben je alweer zeventien jaar getrouwd, en jullie zijn nog steeds gelukkig. Hoe komt dat?

“Ik denk doordat we allebei ons leven ernaast hebben. En we zijn eerlijk, open en trouw, we zijn echt maatjes. We zijn ook in de relatie gestapt als maatjes van elkaar. Als het met de een minder gaat, komt de ander omhoog. Samen groeien we. Als je in een relatie niet allebei groeit, kan het soms scheef gaan lopen. Wij hebben allebei nog veel ambities en zin in het leven. We gunnen elkaar ook alles, dat is ook belangrijk.”

Zou je die zeventien jaar als makkelijk omschrijven?

“Ja, voor ons voelde het makkelijk. Soms moet je hard werken in een relatie en het is ook wel iets waarvan ik vind dat je er allebei aan moet werken, maar bij ons denk ik niet: poeh poeh, wat hadden wij het zwaar! We hebben die beruchte seven-year-itch ook niet gehad, dus ik mag niet klagen. Gelukkig maar!”

Glennis is weer aan het optreden. Gaan jullie nu weer samen Ladies Of Soul doen?

“O ja, leuk. Zij is nu lekker haar ding aan het doen. Wij moeten er nog allemaal met elkaar over gaan praten hoe het nu verder gaat, ontwikkelingen zijn er nog niet op dat vlak. Maar ik ben blij dat zij de draad weer oppakt, want we gunnen het haar natuurlijk nog steeds. Ze is een goede zangeres, dus we hopen dat zij weer lekker door kan gaan.”

En voor jezelf, wil je dat Ladies Of Soul terugkomt?

“Ik hoop dat het terugkomt, want het is een mooi concept. Maar we zijn al vijf jaar weggeweest, mede door de corona. Dus voor mij mag het wel weer gebeuren. We hopen het, maar ik ben echt net terug. Ik moet nog aarden en we hebben nog een week vakantie. Daarna ga ik me pas weer storten op het echte leven en wat daarin allemaal gebeurt.”

Beeld: Reni van Maren

Dit interview is gepubliceerd in Weekend nummer 37. Dit nummer bestellen kan hier. Liever online lezen? Klik dan hier